‘Fysiek gezien is architectuur altijd tijdelijk.’
Naam: Eko Agus Prawoto
Geboren: Indonesië, 1959
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011
Social Media: Facebook
Over Eko Agus Prawoto
Eko Agus Prawoto is architect. In 1985 werd hij docent aan de afdeling Architectuur aan de Duta Wacana Christian University Yogyakarta. In Amsterdam volgde hij een masteropleiding aan het Berlage Instituut, die hij in 1993 afrondde.
Prawoto vindt het belangrijk om de woonomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren. Daarbij verbindt hij plaatselijke kennis met hedendaags design. De wereld van de architectuur moet voor hem contextueel zijn. Daarom legt hij vaak de nadruk op de ligging van de Indonesische archipel, die de kant van de mensheid en de groene huisvesting koos.
Om die reden gebruikt hij natuurlijke, regionale materialen als hout, bamboe, natuursteen, maar ook gebruikte bakstenen, kozijnen en ramen. Dat is niet alleen milieubewust, maar het verlaagt ook de bouwkosten, zodat zijn woningen ook voor mensen met een kleine beurs betaalbaar zijn. Zijn gebouwen zijn fysieke objecten en tegelijk sociale entiteiten.
Belangrijk was het onderzoek dat Eko Argus Prawoto deed naar de aardbevingsbestendigheid van gebouwen. In Indonesië bestaat een voorkeur voor moderne, betonnen gebouwen, omdat die staan voor welvaart. Prawoto echter ontdekte dat bouwen met bamboe, stro en kokospalmen veel beter is in geval van aardbevingen. De beving van 2006 zou hem uiteindelijk in het gelijk stellen.
In 2011, tijdens de tweede editie van ARTZUID, was Prawoto’s werk Lung te zien. In dit tijdelijk bouwwerk van bamboe zijn kunst en architectuur met elkaar vermengd. Lung betekent ‘offer’ in het Javaans. Het immense werk lijkt op een bloem die naar de hemel reikt. De nietige mens is slechts een passant in de natuur.
Eerder bouwde Prawoto in Yogyakarta het Cemeti Art House, dat mede door het Prins Claus Fonds werd gesubsidieerd. De open waranda’s van dit huis waren een rechtstreekse verwijzing naar de traditionele Javaanse bouwkunst, en met name naar de sociale kanten daarvan.