El Anatsui

El Anatsui

‘Door migratie heb ik mijn kunsthorizon kunnen verrijken en verbreden. Omdat ik geloof dat ik daardoor ben blijven struikelen over groenere weiden en nieuwe vergezichten, fysiek, mentaal en spiritueel.’

Naam: El Anatsui
Geboren: Ghana, 1944
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Social Media: Instagram, Facebook

Over El Anatsui

El Anatsui is zowel beeldhouwer als installatiebouwer. Het grootste deel van zijn leven werkte hij in Nigeria. Hij doorliep de kunstacademie van de Universiteit van Wetenschap en Technologie in Kumasi, Centraal-Ghana. Daarna is hij teruggegaan en werd hij docent aan de Universiteit van Nigeria in Nsukka. Daar sloot hij zich aan bij de gelijknamige kunstenaarsgroep: Nsukka.

De beelden van Anatsui zijn veelal gemaakt van hout, klei en textiel. Zijn kennis over zijn vaderland en de rest van Afrika, traditionele Ghanese religies en motieven vormen belangrijke inspiratiebronnen. Met bottle caps (gebruikte doppen van drankflessen) haalt hij de geschiedenis van zijn continent aan. Hij vond een tas met afval en flessendoppen in de bosjes en besloot deze vervolgens aan elkaar vast te maken met koperdraad. De installaties die daaruit ontstonden, deden hem denken aan de verbinding tussen Afrika, Europa en Amerika. Europeanen namen immers vroeger drank mee naar Afrika als ruilmiddel wat uiteindelijk een belangrijke factor in de slavernijhandel werd.

El Anatsui’s installaties vertellen het verhaal van Afrika en de connecties met het consumentisme, afval en kolonialisme. Ze lijken op grote gedrapeerde wandkleden en zijn zo betoverend dat de kijker er vaak niet van uit gaat dat en z’n zware gedachtegang achter zit.

Anatsui werd in 2009 onderscheiden met de Prins Claus Prijs, vanwege de ‘uitmuntende esthetische en intellectuele kwaliteiten van zijn creaties, voor zijn innovatieve gebruik van materialen om de dialoog tussen natuur en cultuur te benadrukken en voor zijn toegewijde en inspirerende rol in de ontwikkeling van de beeldende kunsten in Afrika.’

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten