Esther Tielemans

‘In mijn werk staat de schilderkunst centraal. Het vertrekpunt is het platte vlak, maar de werken functioneren vaak als ruimtelijke objecten die een relatie aangaan met hun omgeving en toeschouwer.’

Naam: Esther Tielemans
Geboren: Nederland, 1976
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2017 

Social Media: Instagram

Over Esther Tielemans

Esther Tielemans is schilder, beeldhouwer en maakt installaties, veelal in de vorm van paneelschilderijen. Ze werd opgeleid aan de St. Joost Academie in ’s-Hertogenbosch en de Rijksacademie in Amsterdam. Daarna zat ze een jaar in het Künstlerhaus Bethanien in Berlijn.

Ze werd bekend met haar herkenbare schilderij-objecten, uitgevoerd in mat en hoogglans, van helder en kleurrijk tot inktzwart. Met de jaren lijken Tielemans’ werken steeds abstracter te worden en de schilderkunst zelf is meer en meer onderwerp van onderzoek geworden.

Waar aanvankelijk landschap uitgangspunt voor haar werk was, maakte dat plaats voor een eigen wereld van kleuren, vormen, spiegelingen en glans. Haar installaties hebben een vanzelfsprekende ordening en een grote aantrekkingskracht door de vorm en de kleuren. Het is alsof de kijker zelf onderdeel van de installatie wordt.

Dit geldt ook voor Untitled (seven columns, four paintings), elke kolom bijna zeven meter hoog en uitgevoerd in multiplex met daarover acryl. Deze installatie was te zien op de middenberm van de Minervalaan tijdens ARTZUID in 2017.

Voor Tielemans loopt de schijnbare werkelijkheid parallel aan de zogenaamde maakbare wereld. Een kunstwerk moet voor haar een afspiegeling van de tijd zijn. Ze is regelmatig gastdocent aan kunstopleidingen, waar ze zowel persoonlijke kennis en ervaring deelt, maar ook de inhoudelijke en zakelijke kanten van het vak bespreekt.

Haar werk Based on a True Story dat in 2019 te zien was in Museum Kranenburgh in Bergen (NH) laat zien dat abstracte kunst voortkomt uit een reële ervaring. Deze is niet meer in zijn geheel terug te halen, maar is slechts in fragmenten in het geheugen opgeslagen. Soms zijn het aangename, maar ook wel melancholieke sensaties.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu