Eugène Dodeigne

ARTZUID Kunstenaar Eugene Dodeigne

Naam: Eugène Dodeigne
Geboren: België, 1923
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013 

Over Eugène Dodeigne

Eugène Dodeigne was beeldhouwer, tekenaar en schilder., is geboren in België, werd later Fransman. Hij komt uit een familie van steenhouwers en leerde na de lagere school dit vak. Maar hij wilde meer en volgde de vakopleiding tekenen en beeldhouwen aan de Ecole des Beaux-Arts in Tourcoing en Parijs. Zijn eerste sculpturen waren van hout, gaandeweg ging hij steen gebruiken.

Brâncusi gold in zijn beginjaren als voorbeeld; hij maakte vooral gladde, abstracte vormen. In de jaren 60 werd zijn werk figuratiever, expressiever en ruwer. Giacometti en Richier werden zijn inspiratiebronnen. Zijn eerste exposities waren in 1953 in Lille en Brussel. Omstreeks 1960 brak hij internationaal door; zijn beelden werden getoond in Berlijn, Hannover, Rotterdam, Brussel en Pittsburgh. Hij nam deel aan Documenta 2 (1959) en 3 (1964), in Kassel. Ook op andere grote internationale tentoonstellingen was zijn werk te zien.

In 1964 werd op het Broerenkerkplein in Zwolle een stenen figuur van Dodeigne onthuld. Het is in tal van opzichten representatief voor zijn werk en werkwijze. De rudimentaire mensfiguren nemen afstand van de gecultiveerde beeldhouwkunst. Het gaat Dodeigne om pure oerbeleving en hij beperkt zich tot de hoogst noodzakelijke bewerkingen. Het beeld moet in principe in één keer goed zijn, met zo weinig mogelijk correcties.

Vanaf de jaren 70 verschenen Dodeignes monumentale sculpturen in de openbare ruimte van tal van steden. Die zijn nog altijd te zien in en buiten Europa, zoals in Hannover, Middelheim (Antwerpen) en Kröller-Müller Museum (Otterlo). Zijn beeld, ongetiteld en scheppingsjaar onbekend op de vierde editie van Art Zuid toont dat voor hem het verschil tussen ruw materiaal en uitgebeelde figuur klein is.

Bekendheid bij een groter publiek kreeg Eugène Dodeigne door het monument op het terrein van het voormalige buitenkamp van Neuengamme, dat in juni 1989 werd onthuld. Dodeigne overleed in 2015 in Frankrijk.

Kunstwerken op ARTZUID