Ewerdt Hilgemann

Ewerdt Hilgemann

‘Ik lees geometrisch volumes en bepaal de omstandigheden waaronder de lucht die perfecte vormen vervormt. Samen transformeren we het in zacht ogende, maar krachtige sculpturen.’

Naam: Ewerdt Hilgemann
Geboren: Duitsland, 1938
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2017 

Social Media: Instagram, Facebook

Over Erwerdt Hilgemann

Ewerdt Hilgemann is een in Nederland wonende, Duitse beeldhouwer, hij maakt met name wandreliëfs, installaties en sculpturen. Na een korte studietijd aan de Westfälische Wilhelms-Universität in Münster te hebben gestudeerd, ging hij naar de Werkkunstschule in Saarbrücken.

In de jaren 60 kreeg hij werkbeurzen die hem in staat stelden in een drukkerij en in kunstenaarskolonies in te werken. Hij exposeerde destijds hij op verschillende plaatsen in Europa, voordat hij zich in 1970 definitief in Nederland vestigde. Lange tijd doceerde hij beeldhouwen van de Willem de Kooning  Academie in Rotterdam.

Hilgemanns werk uit de jaren 60 concentreerde zich op wandreliëfs die bestaan uit houten staafjes, en op seriële, minimalistische installaties van grote buizen van polyester en staal. Daarna volgden houten abstract-geometrische sculpturen, gebaseerd op rasters en kubussen.

De editie 2017 van ARTZUID toonde o.a. Ewerdt Hilgemanns Kubusstructuur (1973). Het tekent het tijdsbeeld, de stapeling blokken is minimalistisch en wordt gestructureerd door het wisselende licht.

De jaren 80 vormden een omslagpunt. Hilgemann maakte zijn eerste fotografische werk, gevolgd door een reeks gezaagde granieten keien: Boulder with 3 Segments (90°). Hij maakt hierbij gebruik van het toeval en de kracht van natuurelementen. Zijn ‘implosie-sculpturen’ ontstaan door met een pomp geleidelijk lucht uit grote vormen (niet zelden kubussen) van roestvrijstaal te zuigen. Ook later blijven kubussen, vierkante zuilen en piramides zijn meest gebruikte vormen.

Veel vooraanstaande musea hebben werken van Hilgemann in de vaste collectie en tientallen objecten vonden de afgelopen decennia een plaats in de openbare ruimte in en buiten Europa. In 2020 wijdde het Kröller Müller Museum een solotentoonstelling aan zijn werk en toonde een overzicht vanaf 1959 tot dat moment.

Kunstwerken op ARTZUID