Fernando Sanchez Castillo

Fernando Castillo

‘Frédéric Auguste Bartholdi was een uitgesproken abolitionist en hij wilde met zijn beeld eer bewijzen aan de zwarte soldaten die in de Amerikaanse burgeroorlog streden voor afschaffing van de slavernij.’

Naam: Fernando Sanchez Castillo
Geboren: Spanje, 1970
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Social Media: Instagram

Over Fernando Sanchez Castillo

Fernando Sanchez Castillo is beeldhouwer, video- en installatiekunstenaar. Hij studeerde beeldende kunst aan de Universidad Complutense de Madrid en daarnaast filosofie en esthetiek. In 2005-2006 kreeg hij een studiebeurs van de Rijksakademie in Amsterdam, waar hij artist in residence was.

In 1999 nam hij deel aan de expositie Abracadabra inTate Modern in Londen. Daarna volgden tentoonstellingen in Hamburg en São Paulo. Het Stedelijk Museum Schiedam wijdde aansluitend op de studiebeurs een overzichtstentoonstelling aan Sanchez Castillo. In binnen- en buitenland werden zijn beelden geplaatst in de openbare ruimte, zoals Anamnesis op de Westwal in Den Bosch en Spitting Leaders in Arnhem. Hier bespuwen Stalin, Franco en Mussolini elkaar onophoudelijk met water uit de fontein.

Het beeld Franco Up Down geeft zijn duale verhouding met de geschiedenis van zijn vaderland weer. In het immense beeld van de Spaanse dictator kan men een euro gooien en dan verdwijnt het beeld van zijn sokkel, of keert er juist weer op terug. Elke tirannie valt of staat met de macht van geld.

Niet alleen de geschiedenis van zijn thuisland fascineert hem, ook de wereld van vandaag betrekt hij in zijn werk. Zijn focus ligt daarin op de sociale aspecten van de historische processen. Het is voor hem een poging op de geschiedenis te herschrijven.

In de zomermaanden van 2021 stond het beeld Liberty for All opgesteld op ARTZUID. Het is een witbronzen update van het vrijheidsbeeld in New York. Deze Lady Liberty is echter niet wit, maar heeft een Afro-Amerikaans gezicht. Het is een rechtstreekse verwijzing naar het grote aantal slachtoffers van dodelijk politiegeweld in de Verenigde Staten. Dit leidde tot de Black Lives Matter beweging.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

miniatuur sculptuur
ARTZUID Mok
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID Groeps Tour
miniatuur sculptuur