Florentijn Hofman

Florentijn Hofman

‘Ik maak beelden voor de openbare ruimte. Daar moeten ze concurreren met hoge gebouwen, reclamemasten, verkeer. Dan moet je wel iets maken dat meteen gezien wordt en mensen bij de strot grijpt.’

Naam: Florentijn Hofman
Geboren: Nederland, 1977
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2009

Social Media: Instagram

Over Florentijn Hofman

Florentijn Hofman is beeldhouwer en volgde de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Kampen. Aansluitend deed hij een masteropleiding aan de Kunsthochschule in Berlijn. Dieren spelen een belangrijke rol in zijn werk.

Hofman werd bekend met zijn Rubber Duck, een enorme gele badeend met een vriendelijke uitstraling. De opblaasbare, drijvende objecten drijven op een onzichtbaar ponton en worden in havens aangemeerd. Tientallen eenden werden over de hele wereld tentoongesteld, vooral in Europa, Azië en Australië. Volgens de maker hebben de beelden een helende werking. Ze zijn apolitiek en kunnen mondiale spanningen verzachten of verduidelijken. De eerste variant van de eend lag in 2007 in Saint-Nazaire, deze was 26 meter hoog. De kleinste was vijf meter.

Florentijn Hofman maakte ook een muskusrat van stro van ruim dertig meter, een twaalf meter hoge herdershond van strobalen en maar liefst 210 papieren spreeuwen in de Hortus Botanicus in Amsterdam.

Tijdens de eerste editie van ARTZUID (2009) was Rottend Fruit en Wespen te zien. Uit hout en verf bouwde hij een werk dat ontbindende appels, peren en andere vruchten verbeeldt met daarboven wespen, als varkens zo groot. Voor de kijker blijft tot het laatste moment onduidelijk of de insecten het fruit verkiezen of de bezoeker.

Zijn Moon Rabbit mat zo’n 25 meter. Het konijn ligt op een bergje aarde en staart in de lucht. Het beeld is geïnspireerd op een Chinees volksverhaal over een konijn op de maan. Het was maar korte tijd te zien, want vloog in 2014 in brand, waarschijnlijk ontstaan door vonken van lasapparaten die in de buurt werden gebruikt. Niettemin trok het beeld ruim twee miljoen bezoekers.

Kunstwerken op ARTZUID