Franz West

Franz West

Theorievorming is een soort overprestatie. Als je die kant op gaat, denk ik, kun je niets meer doen. Het is als vernietiging, Waar het met precisie wordt  geanalyseerd, wordt het vernietigd; het is als dissectie.’

Naam: Franz West
Geboren: Oostenrijk, 1947
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2009

Over Franz West

Franz West was beeldhouwer, graficus, maakt installaties, performances en land art. En die vaak in mengvormen met elkaar. Halverwege de jaren 70 studeerde aan de Akademie der Bildenden Künste in Wenen, maar verliet al snel de schilderkunst en koos voor assemblages en installaties.

Aanvankelijk, nog voor zijn opleiding, werkte hij ruimtelijk met papier-maché, maar later ook met polyester. In de jaren 80 deed aluminium zijn intrede. Zijn Paszstücke waren bedoeld als verplaatsbare sculpturen en werden toen voor het eerst tentoongesteld. Weer later experimenteerde hij met allerlei vormen van meubilair. Door te variëren met banken en stoelen gingen expositieruimtes er uitzien als een lounge.

West bouwde in dertig jaar een aanzienlijke oeuvre op. Hij wordt gezien als een sleutelfiguur in de Europese kunst van de laat twintigste eeuw. In 2009, de eerste editie van ARTZUID, was Wests Sphairos te zien. Een onvolmaakte, geometrische, bolle vorm van anderhalve meter doorsnee van met autolak bespoten aluminium die net boven de sokkel lijkt te zweven. Ook dit is een ‘draagbare’ vorm, waarin het sculpturale hand in hand gaat met het performatieve. En een mengeling van installatiekunst en sculptuur.

Franz West vertegenwoordigde Oostenrijk op de Biënnale van Venetië in 1988, 1993, 1997 en 2003. Ook invitaties voor Documenta volgden: 1992 en 1997. In 2011 werd hem de Gouden Leeuw van de Biënnale van Venetië toegekend voor zijn hele oeuvre. Een jaar later (2012) overleed hij in zijn geboorte- en woonplaats Wenen.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu