Gabriel Lester

Gabriel Lester

‘Geloof me, ik ben een kunstenaar.’

Naam: Gabriel Lester
Geboren: Nederland, 1972
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019

Social Media: Instagram, Facebook

Over Gabriel Lester 

Gabriel Lester is beeldhouwer, uitvinder, performer en filmregisseur. Zijn veelzijdigheid uit zich in fotografie, proza, architectuur, installaties en muziek. Bij Lester gaat het zelden om één expliciete boodschap of één specifiek idee. Zijn werk is eerder een voorstel voor een manier waarop de kijker zich tot de wereld verhoudt.

Medio jaren 80 raakte hij geïnteresseerd in de straat- en hiphopcultuur en maakte graffiti. Lester ging rapmuziek maken en trad met zijn groep Utile Connection op in Nederland, België en Duitsland. In Amsterdam, waar hij een paar jaar woonde, werd hij spoken word artiest. In 1994 verhuisde hij naar Breda, waar hij aan de kunstacademie Sint -Joost de opleiding audiovisuele kunsten volgde.

Na een busreis naar Tblisi (Georgië) ging hij een cursus experimentele cinema volgen in Brussel, aan de Sint-Lukas Hogeschool. Via regisseur Carlo Morales werd hij toegelaten tot de Amsterdamse Rijksacademie. Al snel verliet hij het filmische en ging driedimensionaal werk maken. Daarin speelt de cinematografie wel een rol; met kaders, decors en de illusie als terugkerende motieven.

Lesters sculptuur Transition 2012 is een ronde tunnel, half verzonken in de grond, met een in- en uitgang. De titel is afgeleid van de cinematografische term ‘transition’ wat het aan elkaar plakken van scènes en shots betekent. Het werk staat in de openbare ruimte; door de tunnel lopen is eigenlijk het opvoeren van een act.

Tijdens de editie 2019 van ARTZUID was Retroscope te zien, een door Lester ontworpen telescoop of verrekijker. Ook hier speelt hij met de waarneming. Hij leidt de blik van de toeschouwer af en nodigt deze uit om tot een eigen interpretatie te komen en deel te uit maken van de voltooiing van het kunstwerk.

Gabriel Lester exposeert sinds 2009 op solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland. Hij doceert aan het Sandberg Instituut en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Kunstwerken op ARTZUID