Georg Herold

Georg herold

‘Hoe verwerk je confrontaties met het bekende en het ongelooflijke? Men lacht bijvoorbeeld uit verlegenheid of enthousiasme.’

Naam: Georg Herold
Geboren: Duitsland, 1947
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011ARTZUID 2015

Over Georg Herold

Georg Herold is beeldhouwer, schilder, fotograaf, videokunstenaar en maakt installaties. Hij rondde een stage als kunstenaarssmid af en volgde zijn opleiding aan de kunstacademie in Halle. In 1974 verliet hij de DDR en volgde twee jaar de Academie voor Schone Kunsten in München. Aansluitend ging hij naar Hamburg, waar hij onder begeleiding van Sigmar Polke afstudeerde aan de Universiteit voor Schone Kunsten.

Met een aantal anderen vormde hij een hechte groep ‘provocateurs’, enfants terribles of bad boy group, die de punkbeweging omarmde en rebelleerde in de anarchistische geest van de late jaren 70.

Gedurende de jaren 80 en 90 werd Herold beïnvloed door het werk van Albrecht Dürer en de Dada-beweging. Een aantal werken ‘zinspeelt’ daarop of is een ‘eigenzinnige provocatie’. De ironische tendens van zijn werk laten ruimte voor interpretatie. Kenmerkend voor die periode is Er is niets meer – Er is geen recht (1992).

Het werk van Georg Herold is experimenteel en gedurfd. Zo gebruikt hij goedkope, vaak tweederangs materialen die traditioneel worden geassocieerd met de bouw, huishouden, kleding en eetbare doeleinden. Dat leidde ertoe dat zijn objecten worden vergeleken met de Arte Povera. Bij nader onderzoek is de invloed van Joseph Beuys aanwezig, die weerklinkt in Herolds benadering en zich verdiept in politieke, sociale en culturele paradigma’s. Er zijn veel verwijzingen naar taal en kunstgeschiedenis samen.

Blühendes Leben (2009) was de titel van het werk van Herold dat tijdens ARTZUID in 2011 te zien was. Een roze danseres van latten, schroeven, draad, canvas en lak, lijkt een persiflage op een vaak voorkomende titel voor kitsch schilderijen. De maker verrast de kijker, die zelf maar moet uitmaken of de pose verleidelijk is, of niet.

Herold had veel solotentoonstellingen in vooraanstaande musea in Europa en daar buiten. Sinds 1999 is hij professor aan de prestigieuze Kunstakademie Düsseldorf.

Kunstwerken op ARTZUID