George Struikelblok

George Struikelblok

‘Een echte kunstenaar legt er iets van zichzelf in. Je moet maken wat je zelf wilt maken. Niet bang zijn.’

Naam: George Struikelblok

Geboren: Suriname, 1973

ARTZUID editie(s):  ARTZUID 2013 

Social Media: Facebook

Over George Struikelblok

George Struikelblok is beeldhouwer, kunstschilder en maakt installaties. Hij werd opgeleid aan de Nola Hatterman Kunstacademie en daarna aan de Edna Manley School of Visual and Performing Arts op Jamaica. Hij doceerde aan de Hatterman en is lid van Art 2000, een organisatie voor jonge Surinaamse kunstenaars.

Struikelbloks werk is abstract, maar het figuratieve heeft hij niet helemaal los gelaten. Vaste thema’s in zijn schilderijen, die zowel kleurrijk zijn, als in aarde- en pasteltinten, zijn liefde en dood. Een veel voorkomende, eenvoudige mannenfiguur staat voor zijn vader die voor Georges geboorte overleed. Het vaderdoodthema komt terug in zijn aquarellen, schilderijen, beeldhouwwerken en installaties.

George Struikelblok exposeerde in Suriname, Nederland, Guyana, Jamaica, Trinidad, Brazilië, Zwitserland en de Verenigde Staten. In 2015 opende hij zijn galerie annex educatief centrum G-Art Blok in Paramaribo. Zijn autobiografie The Struggle to Success verscheen in 2016; hij was nog geen midden veertig.

Ter gelegenheid van de 30-jarige onafhankelijkheid van Suriname maakte hij dertig Tip Tip Monumenten die 94 Javaanse contractarbeiders herdenken. Zij kwamen n een lange, zware reis in 1890 in Suriname aan. Daar werden ze op een plantage tewerk gesteld door de Nederlandsche Handelsmaatschappij. Tot eind 1939 zouden nog veel slaven volgen – in totaal zo’n 33.000. Ze brachten slippers mee met een houten zool en een rubber band daar overheen: de teklé. Later werd dit luxeartikel Tip Tip genoemd en door de kunstenaars tot nationaal symbool gemaakt.

Struikelbloks drie metershoge beelden die samen Kotomisi vormen, waren te zien op ARTZUID 2019. Het is een eerbetoon aan de Afro-Surinaamse vrouw. De verschillende manieren waarop de beelden hun angisa (hoofdbedekking) vouwen, staan voor de stemmingen van de draagsters of belangrijke boodschappen die uitgedragen moeten worden.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu