Gerhard Lentink

Gerhard Lentink

‘Ik bezie mijn werk als een gruwelijk traag uitgesproken liefdesverklaring.’

Naam: Gerhard Lentink
Geboren: Nederland, 1956
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Over Gerhard Lentink

Gerhard Lentink is beeldhouwer en omgevingskunstenaar. Hij volgde de Vrije Academie in Amsterdam en aansluitend monumentale vormgeving en schilderkunst aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda. Lentink maakt grote houten beelden, vaak met klassieke of poëtisch thema’s.

Hij maakt eerst ontwerptekeningen en construeert ze daarna met grote precisie. Zijn kennis van (kunst)geschiedenis en cultuur komt hem hierin van pas – kennis die hij vervlecht met zijn monumentale beelden.

Een aantal van zijn sculpturen is opgenomen in de collecties van onder meer museum Beelden aan Zee (Den Haag) en De Federatie (Zwolle). In Frankrijk, Spanje en Scandinavië maakte hij met een aantal collega’s – fotograaf Reinout van den Bergh, beeldhouwer Gertjan Evenhuis en zijn zwager Ivar Diekerhof – grote landschapsprojecten.

Tijdens ARTZUID 2013 was Lentinks Opus 28: Christophorus te zien. Het bijna zeven meter hoge beeld van een mannenfiguur – vanaf de voeten tot borsthoogte -verwijst naar de reus Christoffel die volgens de volkslegende aan een rivier woonde en reizigers op zijn schouders naar de overkant droeg. Hij droeg niet alleen de hele wereld op zijn schouders, maar ook alle zonden. Katholieken zagen hem als de beschermheilige van reizigers.

Ter gelegenheid van de viering van ‘Dordrecht 800 jaar stad’ in 2021 presenteerde Lentink een voorstel voor een immens beeld op de punt waar de Merwede en het Wantij samenkomen in de stad waar hij al decennia woont. In de middeleeuwen stond niet ver van deze plaats een enorm beeld van de stedenmaagd Hanneken van Dordt. Dit nieuwe beeld, Choëphore, is een open constructie van staal en hout.

Gerhard Lentink kreeg verschillende opdrachten, onder ander voor het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal, het stadshuis van Alphen aan den Rijn en het gemeentehuis van Rijssen.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten