Guido Geelen

Guide Geelen

‘Pas toen er een publiek voor mijn werk was, durfde ik me beeldend kunstenaar te noemen.’

Naam: Guido Geelen

Geboren: Nederland, 1961
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Over Guido Geelen

Guido Geelen is beeldhouwer en woont en werkt in Tilburg. Hij volgde daar de lerarenopleiding (tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen) en daarna de Academie voor Beeldende Vorming.

Geelen werkt hoofdzakelijk met klei. Hij maakt beelden vol tegenstrijdigheden: orde en chaos, streng en barok, ambachtelijk en industrieel, eenvoudig en complex, kunst en kitsch. Veel van zijn sculpturen zijn opgebouwd uit reproducties in klei van uiteenlopende objecten: van autobanden tot stofzuigers, van televisies tot urinoirs. De nog zachte voorwerpen van klei zijn in een kist geduwd en worden zo tot rechthoekige blokken gevormd. Van deze blokken bouwt Geelen enorme muren. Het geheel ziet er chaotisch en tegelijk keurig uit.

Ondanks zijn ongewone toepassing van keramiek verwijst Guido Geelen naar traditionele vormen en functies van aardewerk. Hij gebruikt traditionele, maar ook industriële technieken. Soms glazuurt hij zijn beelden. Afgedankte gietvormen uit de industrie hergebruikt hij en zogenaamde transfers – plakplaatjes waarmee in aardewerkfabrieken afbeeldingen op aardewerk worden afgedrukt. Zo brengt hij kitscherige afbeeldingen van bloemen, dieren en schepen op zijn werk aan. Eind jaren 80 maakte Geelen vazen die lijken opgebouwd uit Delfts blauwe tegeltjes, met gaten doorboord.

Guido Geelen werd verschillende malen onderscheiden; zo kreeg hij in 1988 de Aanmoedigingsprijs voor toegepaste kunst van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, een jaar later zowel de Charlotte Köhlerprijs als de Zwitserse Vordemberge–Gildewart prijs. Daarna zou hem de Dr. A.H. Heinekenprijs ten deel vallen.

Geelen maakte veel levensgrote dieren, koeien, kippen en varkens, van aluminium, die hij soms bedekte met bladgoud. De gietkanalen haalde hij niet weg. Tijdens ARTZUID 2021 was zijn titelloze bronzen beeld van een hond te zien op de Apollolaan, gemaakt van aluminium en bedekt met bladgoud.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop