Guy Dill

ARTZUID Kunstenaar Guy Dill

‘Ik ben wat ik ben. Ik streef er niet naar om te zijn wat ik niet ben.’

Naam: Guy Dill
Geboren: Verenigde Staten, 1946
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2009 

Social Media: Instagram, Facebook

Over Guy Dill

Guy Dill studeerde aan het Chouinard Institute of Art (Los Angeles), waar hij nog altijd woont en werkt. Hij is voornamelijk beeldhouwer van abstracte werken, maar tekent en schildert ook en maakt tweedimensionale panelen. Hij is een van de meest gerenommeerde beeldhouwers in de Verenigde Staten. Zijn eerste expositie had Dill in 1971 en er zouden vele volgen.

In de jaren 70 maakte hij werken waarbij evenwicht, energie en spanning centraal staan. Door tegen muren, plafonds en vloeren te duwen en te trekken, activeren en verlevendigen zijn beelden de ruimte. Kijkers werden zich daardoor bewust van de rol van architectuur als ondersteuner van het beeld.

Zijn bronzen en marmeren figuren zijn niet figuratief, maar suggereren wel vaak de lijnen, rondingen en lenige bewegingen van het menselijk lichaam. Dills sculpturen variëren sterk in grootte en worden in binnenruimtes en de open lucht getoond. Een serie beelden is geheel wit. Ook maakt hij beelden uit hout.

Niet zelden speelt het gewicht van zijn materialen, het onder spanning zetten en houden van elementen tegen elkaar, deze op te hangen of tegen elkaar aan te laten springen een grote rol. Dit geldt zeker ook voor Venice Angel, op de eerste editie van ARTZUID.

Dill kan bogen op een illustere carrière van bijna een halve eeuw. Hij heeft verhalen over late nachten met Robert Rauschenberg en Jasper Johns, voordat hij zelf zijn stempel drukte op de internationale kunstwereld. Zijn lijst museumaankopen en bedrijfscollecties is indrukwekkend. In onder andere het Museum of Modern Art, het Guggenheim en het Stedelijk Museum is zijn werk te zien. Hij is bestuurslid van het International Sculpture Center in New York.

Talloze malen werd hij onderscheiden, waaronder de Harman Eisner Artist in Residence aan het Aspen Institute (2010).

Kunstwerken op ARTZUID