Hans Josephsohn

Hans Josephson

‘Kijken is het belangrijkste.’

Naam: Hans Josephsohn
Geboren: Rusland, 1920 – 2012
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2015

Over Hans Josephson

Hans Josephsohn was beeldhouwer. Na zijn middelbare schooltijd verliet hij zijn geboorteplaats Königsberg om in Florence te gaan studeren. Vanwege zijn joodse afkomst en de politieke situatie, moest hij in 1938 Italië alweer verlaten en ging naar Zürich. Daar nam de traditionele beeldhouwer Otto Müller hem aan als leerling in zijn atelier.

In 1943 betrok Josephsohn zijn eigen atelier, maar het zou tot 1964 duren tot hij ging exposeren en enige bekendheid kreeg. In dat het jaar verkreeg hij de Zwitserse nationaliteit. Pas eind jaren 80 brak hij internationaal door. Zijn eerste grote tentoonstelling kreeg Josephsohn in 1992 in het Zwitserse Giornico. Sindsdien worden hier dertig sculpturen van hem getoond. In 2002 bracht het Stedelijk Museum in Amsterdam een overzichtstentoonstelling. Een jaar later werd hem de Kunstpreis der Stadt Zürich toegekend.

Josephsohns beelden lijken assemblages van verschillende gezichtspunten van hetzelfde onderwerp. Lichaamsdelen hebben geen realistische anatomische verhoudingen, maar worden veelal benadrukt om de expressieve kracht van het onderwerp te versterken. Dit proces leidt er vaak toe dat de figuren hun frontaliteit verliezen en de kijker wordt uitgenodigd om het werk te ervaren door in een cirkel  te bewegen, zonder een bevoorrecht observatiepunt.

In het Kesselhaus in Sankt Gallen zijn Josephsohns werken permanent in wisseltentoonstellingen te zien. De kunstenaar betrok deze ruimte (atelier, bronsgieterij en expositieruimte) in 2003, hij was inmiddels 83 jaar. Daarna volgden tentoonstellingen in Keulen, Parijs, Frankfurt am Main, Londen, New York en Zürich.

In 2015 waren drie beelden van Josephsohn te zien op ARTZUID. Alle beelden waren zonder titel en alle drie halve figuren die nergens in detail zijn uitgewerkt. Ze staan een beetje uit het lood en lijken daarmee een woordeloze conversatie aan te gaan.

Hans Josephsohn overleed in 2012 in zijn woonplaats Zürich.

Kunstwerken op ARTZUID