Hans van de Bovenkamp

Hans van de Bovenkamp ARTZUID

‘Kunstenaars begrijpen dat ons werk een waarde heeft die verder gaat dan geld, en ik vind het leuk om te zien dat mijn positieve gevoelens bij anderen bevordert.’

Naam: Hans van de Bovenkamp
Geboren: Nederland, 1938
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2017, ARTZUID 2019, 2021

Social Media: Instagram, Facebook, YouTube, Pinterest,

Over Hans van de Bovenkamp

Hans van de Bovenkamp is een in Nederland geboren Amerikaanse beeldhouwer; op 20-jarige leeftijd emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Tijdens zijn eerste jaar aan de Universiteit van Michigan was hij leerling van de beeldhouwer Richard Jennings. Drie jaar lang studeerde hij bij Joseph Goto, beeldhouwer en meesterlasser. Bekendheid kreeg hij met zijn grote abstracte werken in brons, roestvrij staal en aluminium. Natuur, symbolen en mythes hebben veel invloed op zijn werk gehad.

Van de Bovenkamp maakte deel uit van de avant-garde Tenth Street-scene, een aanhanger van het abstract expressionisme. In 1962 vond zijn eerste solo-expositie plaats in New Mexico. Snel daarna ontwierp hij sculpturale ideeën voor de ramen van Tiffany’s op Fifth Avenue, New York. In 1966 kreeg hij de eerste opdracht om samen met zijn broer Gerrit een koperen fontein te ontwerpen in Manhattan. Snel daarna begon hij meer fonteinen te maken, aanvankelijk in beperkte oplage. Gaandeweg, met vijftien assistenten, zouden ze er wereldwijd vijfduizend maken. Meer opdrachten voor de openbare ruimte volgden, zoals Mariner’s Gateway bij de Hudson River.

Van de Bovenkamp begon zijn sculpturenreeks Menhirs in 2001. Deze bestaan uit gestapelde, uitgebalanceerde vormen. Bij het ontwerpen werd hij beïnvloed door rotsblokken en stenen uit het Engelse Stonehenge, de Baths in Virgin Gorda en beschermde gebieden en woestijnlandschappen wereldwijd. Op Twin Oaks Farm renoveerde hij een paardenboerderij tot woonhuis, atelier en galerie en creëerde er een beeldentuin.

Zijn werk is wereldwijd te zien geweest, onder andere in Italië, Libanon,  Slowakije, Venezuela, Zwitserland, Texas en China. In musea, ambassades, universiteiten en openbare tuinen. Sculpturen van zijn hand bevinden zich ook in privé- en bedrijfscollecties

Kunstwerken op ARTZUID