Henk Visch

Henk Visch

‘Het onmogelijke dwingt ons na te denken over een werkelijkheid – deze grotere droom – over iets, waar men niet omheen kan. Iets dat vaststaat als een feit, onomstotelijk. Dit moet wereld zijn; er is niets anders waarin zich de feiten hechten kunnen. Leeft men in de werkelijkheid, dan is men altijd ergens.’

Naam: Henk Visch
Geboren: Nederland, 1950

ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019

Social Media: Instagram

Over Henk Visch

Henk Visch is beeldhouwer, tekenaar en graficus. Hij werd opgeleid tot graficus aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch. Lange tijd maakte hij etsen en tekeningen, veelal van sprookjesachtige figuren. Na een verblijf in New York legde hij zich vanaf begin jaren 80 ook toe op het maken van beelden, die hem bekendheid brachten.

Visch was docent aan de Academies in Amsterdam en Maastricht, hoogleraar in Stuttgart en Münster en gastdocent in Beijing. Hij vertegenwoordigde Nederland tijdens de Biënnale van Venetië in 1988 en drie jaar later op Documenta 9 in Kassel. Dit bracht zijn werk onder de aandacht van een breed publiek.

Zijn beelden variëren van monumentale houtconstructies en grote polyester vormen tot kleine objecten van gevonden materiaal. Henk Visch vergelijkt het maken van sculpturen met hardop denken in hout, verf en andere materialen. Het gaat hem er niet om de zichtbare werkelijkheid in beeld te brengen, maar voor hem moet het beeld een metafoor zijn voor de werkelijkheid en ervaringen.

Opmerkelijk zijn de titels die Visch aan zijn werken meegeeft; ze zijn vaak poëtisch en roepen bij de toeschouwer associaties en betekenissen op. Taal en werk versterken elkaar. Ook plaatst hij wel teksten op of naast zijn kunstwerken.

Visch’ beelden zijn vaak verstild en teruggetrokken, gestileerde figuren van mensen en dieren, die bijna teer uitgebalanceerd zijn. Sommige lijken het evenwicht in zichzelf te zoeken, om daarna bijna de balans te verliezen.

Van Henk Visch stonden tijdens ARTZUID in 2019 vijf beelden op de middenberm van de Apollolaan: Unguided tours, Subterranean man, Piazza del Popolo, Nightlife en Het Kompas. Alle forse beelden van twee meter of meer, uit brons en aluminium. Het is eerder een choreografie vol melancholie dan zomaar een beeldengroep.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu