āMet de geglazuurde plastieken ben ik nog niet klaar, want dit typische Amsterdamse straatbeeld biedt een onuitputtelijke reeks voorbeelden. Al valt het niet mee om onopgemerkt tekeningen te maken. Ik ben wel van plan om deze plastiekjes eens tentoon te stellen, maar ik weet alleen nog niet waar en wanneer.ā
Naam: Hildo Krop
Geboren: Nederland, 1884 – 1970
Over Hildo Krop
Hildo Krop was beeldhouwer en sierkunstenaar. Het meest bekend werd hij als stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Als zoon van een bakker werd hij opgeleid als banketbakker. Van moederskant was de familie kunstzinnig; grootvader was fotograaf en tekenleraar en twee ooms schilderden en fotografeerden. In 1906 werd zijn talent als tekenaar ontdekt; hij werkte toen als kok bij een echtpaar in Engeland.
Terug in Nederland besloot Krop kunstenaar te worden en vertrok naar Parijs voor een opleiding aan de AcadƩmie Julian. Kort daarna leerde hij van John RƤdecker steenhouwen aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Even gaf hij tekenles in Haarlem. Via Berlijn en Rome kwam hij weer in Parijs terecht, waar hij bevriend raakte met Ossip Zadkine, die hem rechtstreeks uit steen leerde houwen. Eind 1912 keerde hij terug naar Nederland en bekwaamde zich in houtsnijden.
Van 1913 tot 1916 werkte Krop in het atelier van Hendrik van den Eijnde, die verantwoordelijk was voor het beeldhouwwerk voor het Scheepvaarthuis, dat in aanbouw was. Krop werd benoemd tot stadsbeeldhouwer en was verantwoordelijk voor het beeldhouwwerk aan zoān vierhonderd gebouwen, pleinen en bruggen in de hoofdstad. Bekend zijn het beeld van Berlage op het Victorieplein en de plaquette aan het monument op de Afsluitdijk. Hij ontwierp ook tal van oorlogsmonumenten.
Behalve beelden heeft Hildo Krop ook meubels, keramiek, boekbanden, glas en smeedwerk ontworpen. Veel van zijn keramisch werk werd bij de Plateelbakkerij Zuid-Holland gebakken.
Hildo en Mien Krop waren overtuigde communisten. Bij het tienjarig bestaan van de Sovjet-Unie maakte hij een legpenning en een paar jaar later een buste van Lenin, die altijd in zijn atelier zou blijven staan. In 1937 maakte hij een buste van Stalin, die door de Communistische Partij Holland in het Concertgebouw werd onthuld. Krop werd nooit lid van de partij, omdat hij zijn positie al stadsbeeldhouwer niet in gevaar wilde brengen.
Hildo Krop overleed in 1970. In villa Rams Woethe in Steenwijk is sinds 2007 het Instituut Collectie Krop gevestigd.