Irene Fortuyn

ARTZUID Kunstenaar Irene Fortuyn

‘Van alle objecten zou sculptuur juist de herleidbaarheid naar haar oorsprong moeten laten zien, zodat daardoor de mens, de beschouwer, met de oorsprong van zijn bestaan geconfronteerd kan worden.’

Naam: Irene Fortuyn
Geboren: Nederland, 1959
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019 

Social Media: Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter,

Over Irene Fortuyn

Irene Fortuyn is ruimtelijk kunstenaar en maakt beelden, installaties en werken gericht op parken en landschappen. Voor haar kan kunst ook ‘buiten’ zijn. Ze studeerde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Aansluitend deed ze filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.

Samen met haar echtgenoot Robert O’Brien (1951-1988) vormde ze tot zijn overlijden het succesvolle kunstenaarsduo Fortuyn/O’Brien. Zij deden mee aan Sonsbeek ’86, de Biënnale van Venetië (1988) en Documenta (Kassel). Sinds 2000 is Irene Fortuyn hoofd van de afdeling Man and Leisure aan de Design Academy in Eindhoven.

In 1993 haalde Fortuyn voor het werk Reserve acht monumentale sokkels uit het depot van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Ze zocht de wortels van de kunst, de basis van het bewaren en het fundament van het exposeren. Vervolgens maakte ze van de sokkels mallen en toonde deze samen met de originele. De mal is immers ook afgietsel en dat roept de vraag op wat het kunstwerk is. Die contradictie bevraagt de grenzen van het tentoonstellen en het tentoongestelde. Die omkering creëert een spanning.

Bevragen is een centraal thema in het werk van Fortuyn. Het uitvoerige onderzoek dat voorafgaat aan haar werk is van groot belang. Zo nodigde ze NRC-lezers uit een beschrijving van hun uitzicht in te sturen, wat resulteerde in een topografische kaart met uitzichten.

Het bevragen komt terug in KETTER&Co, een door Fortuyn geïnitieerde en geleide organisatie. Het richt zich op projecten (van ideeënvorming tot realisatie) ten behoeve van de maatschappelijke, sociale en stedelijke ruimte. Werk van Fortuyn was in binnen- en buitenland te zien. In 2019 was haar Schöne Aussicht te zien op ARTZUID.

Kunstwerken op ARTZUID