Iris le Rütte

Iris le Rütte

‘In veel van mijn gedichten, tekeningen en beelden zit een soort tegenstelling. Het heeft iets lieflijks, maar ook iets grimmigs.’

Naam: Iris Le Rütte
Geboren: Nederland, 1960
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Over Iris Le Rütte

Iris Le Rütte is niet alleen beeldend kunstenaar, maar ook dichter. Ze werd opgeleid aan de Academie voor Beeldende Vorming en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, beide in Amsterdam.

Ze koos al vroeg voor herkenbare vormen, tegen de destijds heersende mode in, die toen neigde naar abstractie, discussie en zelfonderzoek. Ze maakt zich sterk voor de nieuwe figuratie, als wedergeboorte van het verhalende en de symboliek in de beeldende kunst. Daarin vindt ze collega’s als Tom Claassen, Nicolas Dings en Henk Visch aan haar zijde.

In haar beeldend werk – zowel tekeningen als sculpturen – spelen dieren een belangrijke rol. Een van de bekendste beelden is Fata Morgana, drie silhouetten uit plaatstaal van dromedarissen op het talud van de spoorbaan bij het Amstelstation in Amsterdam.

Le Rütte nam deel aan tal van tentoonstellingen, zowel solo als in groepsverband in binnen- en buitenland. Verschillende keren was haar werk vertegenwoordigd op de PAN en te zien in onder andere musea als Beelden aan Zee en Singer. Ze ontving diverse beurzen, zowel voor haar werk als auteur, als beeldend kunstenaar. Zo verstrekte het Amsterdams Fonds voor de Kunst een subsidie voor het project Vergeet nooit te dromen, een beeldengroep op de schoorsteenpijp van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Diverse gemeenten, musea, bedrijven en particulieren verstrekten opdrachten en kochten werk van haar aan voor hun collecties. Voor de gemeente Goirle maakte Iris Le Rütte een beeld ter ere van de vijfvoudig Olympisch schaatskampioene Ireen Wüst.

Tijdens ARTZUID 2021 zaten en lagen Le Rüttes bronzen hazen prominent bij het informatiepaviljoen op de Minervalaan. De vier, die samen Untitled vormden, leken met hun grote oren alle omgevingsgeluiden op te vangen. Het vormt een aanklacht tegen de eenzijdige landbouw waardoor de hazen stikstofrijke landbouwgrassen moeten eten in plaats van veel gevarieerder voedsel.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Iris le rutte _ Ik dicht je bij me0 _ARTZUID kopiëren
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop