Ivan Cremer

ARTZUID Kunstenaar Ivan Cremer

‘Als je al je tijd niet gebruikte voor wat je moet doen, zal je nooit volledig leven. Dat is een les die ik heb geleerd na jarenlang mijn tijd te verspillen voor anderen.’

Naam: Ivan Cremer
Geboren: Nederland, 1984
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019, 2021

Social Media: Instagram, Facebook, Vimeo

Over Ivan Cremer

Ivan Cremer, beeldhouwer, is de zoon van schrijver-kunstenaar Jan Cremer – gastcurator van ARTZUID, editie 2011– en kleinzoon van de architect Karel Sijmons, die onder andere de Thomaskerk in Amsterdam-Zuid ontwierp. Ivan studeerde architectuur aan de Technische Universiteit in Delft. Hij beëindigde zijn carrière als succesvol architect in New York en Los Angeles om beeldhouwer te worden in Leipzig. In zijn werk zoekt hij steeds naar parallellen tussen kunst, architectuur, vormgeven en beeldhouwen.

Cremer maakte eerder een serie balletdanseressen: Dancers from Oblivion. Uit Italiaans afvalhout uit ruïnes hakte, bikte, schuurde, timmerde en schroefde hij zijn sculpturen in elkaar. De geboorte van Apollo, de sculptuur die hij voor ARTZUID 2019 maakte, is gebaseerd op de choreografie van George Balanchine.

Wars van computergestuurde kunst, zet hij het liefst al zijn werken zelf in elkaar. De staalplaten waarmee hij werkt zijn niet roestvrij. Hij suggereert beweging door het gebruik van stalen troffels en gekartelde schijven, die de hoofden van de danseressen verbeelden.

Elke danseres, elke muze staat op een eigen, betonnen voetstuk. Die staan voor negen uiteenlopende kunstdisciplines: van zang tot dichtkunst, die elkaar wederzijds beïnvloeden en waartussen geen hiërarchie bestaat.

Kunstwerken op ARTZUID