Jan Havermans

Jan Havermans

‘Na Parijs kreeg ik m’n eerste opdracht: twee gevelstenen op het Mercatorplein in Amsterdam. Ik maakte de koppen van Mercator, een bekend aardrijkskundige en Joan Blaeu, een kaartdrukker.’

Naam: Jan Havermans
Geboren: Nederland, 1892
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019

Over Jan Havermans

Jan Havermans was beeldhouwer, schilder, tekenaar en graficus. Hij was lid van de kunstenaarsvereniging De Brug en de Nederlandse Kring van Beeldhouwers.

Samen met Paul Citroen en Charles Roelofsz richtte hij in 1933 de Nieuwe Kunstschool op, de eerste particuliere opleiding in Nederland, die de ideeën over de functie van kunst zoals het Bauhaus die had geformuleerd, omarmde. De school vormde een tegenhanger van het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (de huidige Rietveldacademie) dat toen als nogal behoudend bekend stond. De Nieuwe Kunstschool zou bestaan tot 1941. Havermans gaf er les in tekenen en beeldhouwen.

In 1924 verzorgde Havermans het omslag van het beeldhouwwerkennummer van het blad Wendingen, met werk van Hildo Krop, Johan Polet, Theo Vos, John Rädecker en anderen.

Vijf jaar later (1929) werd zijn beeld Minerva onthuld aan de Apollolaan in Amsterdam. Op die plaats was de kunstacademie bedacht, maar die kwam er nooit. Nu staat het Hilton hotel er. In 1985 werd het beeld gestolen, maar in 2017 weer teruggevonden. Dit beeld werd twee jaar later tijdens ARTZUID extra belicht. Aan diezelfde Apollolaan, op de plaats waar in 1944 maar liefst 29 gevangenen uit het Huis van Bewaring aan de Weteringschans waren gefusilleerd, verrees zeven jaar na de bevrijding het Verzetsmonument. Drie levensgrote mannen stralen vastberadenheid, verbetenheid en berusting uit.

Andere oorlogsmonumenten die Havermans realiseerde, werden geplaatst in Renesse, Halfweg en Amsterdam-Noord (Tuindorp-Oostzaan). Reliëfs van zijn hand staan in Alkmaar (1931 en 1935), De rustende tuinder aan het Jan van Galenplantsoen (1938) en De rustende atleet aan het Minervaplein in Amsterdam, gemaakt in 1941, tien jaar later geplaatst.

In 1962 werd op de hoek van de Burgemeester de Vlugtlaan met de Burgemeester Eliasstraat zijn beeld van De bouwvakarbeider onthuld. Jan Havermans overleed twee jaar later.

Kunstwerken op ARTZUID