Jaume Plensa

Jaume Plensa

‘Beeldhouwkunst gaat niet alleen over massa en volume. Het gaat over iets dat diep in ons huist en dat zonder de beeldhouwkunst niet aan de oppervlakte komt. We staan met een been in de werkelijkheid en met het andere in het ongewisse. Die contradictie is het raadsel in het leven.’

Naam: Jaume Plensa
Geboren: Spanje, 1955
ARTZUID editie(s):ARTZUID 2011, 2013, 2019, 2021

Social Media: Instagram

Over Jaume Plensa

Jaume Plensa is beeldhouwer. Hij studeerde aan de Escuela de la Llotja en daarna aan de Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi in Barcelona. Daarna volgde hij nog de Henry Moore Foundation (Verenigd Koninkrijk) en het Atelier Alexander Calder (Frankrijk).

Zijn eerste expositie had Plensa in Barcelona, zijn woon- en werkplaats. Wereldwijde bekendheid kreeg hij met zijn metershoge sculpturen van vrouwenhoofden in de openbare ruimte. Deze hebben gesloten ogen en bieden een bijna meditatieve aanblik. Meer dan dertig grote projecten voerde hij uit in steden als Dubai, Londen, Nico en Tokyo. In Chicago waren gezichten te zien van honderden inwoners: de Crown Foundation in het Millennium Park.

In 2015 had Plensa een veel geprezen tentoonstelling in de Basilica di San Giorgio Maggiore tijdens de Biënnale van Venetië.

Drie keer waren Plensa’s beelden te zien tijdens ARTZUID. In 2011 stond er Grand Latent Blanc, een ineengedoken figuur in een ontspannen houding. Yoga of foetus, wie zal het zeggen? Op het beeld zijn geografische aanduidingen aangebracht. In 2015 was een serie beelden te zien: Heart of Trees. Zeven zittende mensfiguren uit brons die elk een boom omarmen. Maar ook Duna stond er, een immens vrouwenhoofd uit staal. In 2019 was er Sanna, een van zijn karakteristieke langgerekte vrouwenhoofden uit graniet. Ook dit jonge meisje draagt inkeer en verstilling uit, in een steeds hectisch wordende samenleving.

Toen Leeuwarden Culturele Hoofdstad was (2018) vormde Plensa’s Love een van de elf fonteinen, voor elk van de Friese steden een. In verschillende galeries en musea in en buiten Europa werd werk van Plensa tentoongesteld.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop