Jean Dubuffet

ARTZUID Kunstenaar Jean Dubuffet

‘Echte kunst popt altijd op waar je het niet verwacht.’

Naam: Jean Dubuffet
Geboren: Frankrijk, 1901 – 1985
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011,  2019 , 2023

Social Media: Instagram, Facebook

Over Jean Dubuffet

Jean Dubuffet was beeldhouwer. In zijn geboorteplaats Le Havre bezocht hij de kunstacademie en vertrok in 1918 naar Parijs. Na zes jaar gaf hij zijn kunstzinnige aspiraties op om leiding te geven aan het wijnbedrijf van zijn familie. In de oorlog keerde hij de zaak de rug toe en wijdde zich weer aan de kunsten.

Dubuffet schilderde aanvankelijk in een wilde stijl en gebruikte niet alleen verf, maar ook gebroken glas en asfalt. In 1944 en 1946 vonden de eerste exposities plaats.

Hij geloofde niet dat wat hij zocht – spontane verbeelding en originaliteit – te vinden was in het officiële kunstcircuit. Die kunst was te zeer aangeleerd, te doordacht en te veel door tradities voorgevormd. Hij zocht kunst van ‘buitenbeentjes’, die ongehinderd door traditionele schoonheidsbegrippen en onafhankelijk van commerciële galeries te werk gingen.

Dit vond hij in de tekeningen van kinderen, geestelijk minder begaafden en gedetineerden. Hiervan legde hij een grote verzameling aan en noemde deze kunst art brut. Later werd ook zijn eigen werk en dat van navolgers met deze term aangeduid.

In de jaren 50 schilderde hij figuren, stadsgezichten en landschappen. Zijn serie Tableaux d’Assemblages bestond uit gekleurde doeken, die hij in stukken sneed om ze vervolgens weer als mozaïek aan elkaar te plakken. In die tijd kreeg hij internationale bekendheid; begin jaren 60 vonden in Parijs en New York overzichtstentoonstellingen plaats.

De jaren 60 brachten een omslag; zijn werk werd driedimensionaler door het gebruik van plastics. De tijd van losstaande objecten brak aan, naast de schilderijen met reliëf die hij bleef maken. Opdrachten voor theaterdecors en grote openbare werken zouden volgen.

Zijn Tour Ballerine uit 1973 was te zien tijdens Art Zuid in 2011 en is een toonbeeld van zijn Hourloupe-stijl: grillige patronen in bonte kleuren met witte en gearceerde vlakken. In 2023 is Tour aux Récits te zien in Amsterdam. Dubuffet overleed in 1985 in Parijs.

Kunstwerken op ARTZUID