Jean Marie Appriou

Jean Marie Appriou

‘Ik beschouw de dromedaris als een dier tussen dinosaurus en geit. Maar dan poëtisch; de definitie probeer ik te verwarren door er een luchtspiegeling van te maken.’

Naam: Jean Marie Appriou
Geboren: Frankrijk, 1986
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021

Social Media: Instagram, Facebook

Over Jean Marie Appriou

Jean Marie Appriou is beeldhouwer en woont en werkt in Parijs. Zijn ouders waren beeldhouwer en decorontwerper. Hij groeide op in Bretagne, een gebied wat door zijn kliffenkust en middeleeuwse legendes een vruchtbare voedingsbodem zou blijken te zijn.

De sculpturen van Appriou geven de soort echter poëtisch een nieuwe vorm. De kunstenaar hakt modellen van klei en schuim uit om deze vervolgens in aluminium te gieten. Daarbij benadrukt hij de gereedschapsmarkeringen en zijn vingerafdrukken van zijn tactiele proces.

De grillige texturen en zilverachtige oppervlakken van de werken creëren een dynamisch spel van licht en schaduw. Intussen bewegen we er omheen en benadrukken de hallucinerende kwaliteiten van hun compositie en doordrenken ze met een dromerige energie.

Bij de ingang van Central Park in New York staan enorme paardensculpturen ​​van Jean Marie Appriou als surrealistische schildwachten. De kunstenaar werd geïnspireerd door de paarden in de buurt die toeristen in koetsen door de stad trekken. Ook Augustus Saint-Gaudens vergulde monument van William Tecumseh Sherman te paard tegenover deze plek op Grand Army Plaza inspireerde hem.

Appriou’s werk werd eerder tentoongesteld in Parijs, Londen, Oslo, Wenen, Brussel, Zürich, Keulen en New York. Zijn werk maakt deel uit van toonaangevende internationale collecties van zowel musea als particuliere verzamelaars.

ARTZUID toonde in 2021 twee grote sculpturen van zijn hand: The Big Watcher en The Big Traveler, beide uit 2019. De twee dromedarissen lijken te zweven op de zinderende luchtlaag van een hete woestijn. Ze zijn een regelrechte verwijzing naar het romantisch oriëntalisme dat in de 19e eeuw opgang deed.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu