Jems Robert Koko Bi

Jems Robert Koko Bi

‘Hout is fascinerend, levendig, warm en aanwezig. Het maakt het spelen met vormen mogelijk, de confrontatie tussen volume en lege ruimte, het positieve en het negatieve. Dit spel geeft uitdrukking aan de duidelijk gestructureerde ruimte.’

Naam: Jems Robert Koko Bi
Geboren: Ivoorkust, 1966
ARTZUID editie(s):  ARTZUID 2013, ARTZUID 2019

Social Media: Instagram, Facebook

Over Jems Robert Koko Bi

Jems Robert Koko Bi is beeldhouwer, tekenaar, installatiebouwer en performer. Hij woont en werkt in het Duitse Essen. In Düsseldorf studeerde hij aan de Academy of Arts, nadat hij een beurs had gewonnen en naar Duitsland toog. Daarvoor studeerde hij Spaanse geschiedenis aan het National Higher Institute of Arts and Culture Action in Abidjan (Ivoorkust).

Koko Bi werd grotendeels beïnvloed door de jaren 80 – een tijdperk waarin mondiaal kapitalisme, politieke onrust en wereldwijde massamedia de toon zetten.

In Abidjan had hij in 1996 zijn eerste tentoonstellingen. Hout is veruit zijn favoriete materiaal, dat hij zaagt en verbrandt. Zijn werk is figuratief, maar ook abstract en conceptueel van aard. Naar eigen zeggen maakt hij geen werk om de wereld te veranderen, hij verzet zich ook niet tegen de geschiedenis, maar neemt de lessen die daaruit te trekken vallen, ter harte. Hij accepteert de plek waar hij verblijft.

In 2008 viel hij op met werk dat resoluut evenementen in Darfur aanklaagt. Zijn beelden doordrongen de toeschouwers van hun humanistische boodschap. Daarmee ontsteeg het beeld het niveau van de anekdotiek. Het gaat niet alleen om de slachtoffers in Darfur, maar meer algemeen om alle slachtoffers van blind geweld.

ARTZUID toonde in twee edities (2013 en 2019) Koko Bi’s Mandela 27.000 pieces of life history. Het is een eerbetoon aan Nelson Mandela in de vorm van een houten hoofd van vier meter doorsnee en zeven meter hoog.

Koko Bi’s werken werden op veel verschillende plaatsen ter wereld geëxposeerd: van Frankrijk en Duitsland tot Cuba, van Senegal tot Canada.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten