Jeroen Henneman

Jeroen Henneman

‘Ik teken het altijd eerst. Dan voer ik het eigenlijk uit, Vervolgens zegt mijn fantasie of het iets toevoegt als ik het getekende in de werkelijkheid laat bestaan in een driedimensionaal object. Soms is dat kleine tekeningentje sprekend genoeg. Soms voeg ik er een dimensie aan toe.’

Naam: Jeroen Henneman
Geboren: Nederland, 1942
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011ARTZUID 2017

Social Media: Twitter

Over Jeroen Henneman

Jeroen Henneman is beeldhouwer, schilder, tekenaar, illustrator, graficus, theater- en televisiemaker. Hij studeerde aan het Instituut voor Kunstnijverheid in Amsterdam en maakte begin jaren 60 aansluitend reizen naar België, Frankrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten. Henneman is primair tekenaar die in twee dimensies van het vlak opereert.

Henneman werd bij een groot publiek bekend met zijn monument De schreeuw (2006) in het Amsterdamse Oosterpark, een gedenkteken voor Theo van Gogh. Het verbeeldt de vrijheid van meningsuiting en laat zien hoe Van Gogh de mond gesnoerd wordt. Ook met het portret van prinses Beatrix werd Henneman bekend.

Eerder maakte hij beelden als De kus (1982, voor de Koninklijke Bijenkorf Beheer, nu Anton de Komplein, Amsterdam Zuid-Oost, en 2007, voor het Stationsplein in Apeldoorn), De lamp (Zwolle, 2000) en een portret van koning Willem I in Breda (2003). Veel automobilisten die de westelijke ring rond Amsterdam nemen, kennen Het wiel, dat sinds 1996 op het dak van het Belastingkantoor staat. Naar eigen zeggen ‘een muntje met een as erdoorheen’; de dienst die geld doet rollen.

De serie Honden, die op ARTZUID 2011 te zien was, speelt ook met het thema van de dimensionaliteit. De honden veronderstellen een stilstaande kijker, die vóór de beelden staat. De derde dimensie is meer een illusie; wat drie honden lijken, is er nu een die ruimt, opkijkt en wegloopt.

Op 10 april 2015 – de honderdste geboortedag van de dichter Leo Vroman – werd in diens geboortestad Gouda op het dak van de Chocoladefabriek (een cultureel bedrijfsverzamelgebouw) een door Henneman gemaakt beeld van Vroman onthuld.

Kunstwerken op ARTZUID