Jerzy Kędziora

Jerzy Kedziora

‘Inwoners van veel steden waar mijn sculpturen zijn geïnstalleerd, identificeren zich er erg mee. Ze accepteren de beelden en missen ze als ze na de expositietijd uit hun ruimte verdwijnen.’

Naam: Jerzy Kedziora
Geboren: Polen, 1947
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019, 2021

Social Media: Instagram, Facebook, Pinterest

Over Jerzy Kędziora

Jerzy Kedziora is beeldhouwer. Zijn kwalificaties haalde hij aan de Academie voor Schone Kunsten in Gdańsk, de Universiteit voor Schone Kunsten in Poznań en daarna nog een aantal opleidingen in Polen en daar buiten.

In Gdańsk was hij getuige van het begin van de Solidariteitsbeweging onder leiding van Lech Walensa. Deze beweging zou leiden tot de politieke transformatie van Polen. Die ervaring maakte een blijvende indruk op Kedziora en zou zijn werk doordrenken van kritische, sociale en politieke aspecten.

Vanaf de jaren 90 werkt hij aan een grote reeks sculpturen van evenwicht zoekende figuren, zoals die ook tijdens ARTZUID 2019 te zien was. Het is een groep zwevende en in de lucht balancerende beelden, waaronder Acrobat With a Chair en Duo With a Chair. De beelden worden met een touw of een staaf op hun plaats gehouden.

Met zijn werken brengt Kedziora een gevoel van instabiliteit over op het publiek. De sculpturen stellen menselijke figuren voor, dat is op zich weinig nieuw. Wel nieuw is dat zijn personages in de lucht hangen, als koorddansers. Midden op straat, in parken en winkelcentra. Elke openbare ruimte kan zijn podium worden. De balans tussen zijn sculpturen is precair. De toeschouwer wacht op het moment dat ze vallen en afbrokkelen, maar dat gebeurt nooit. Tussen vallen en vliegen is altijd evenwicht.

Jerzy Kedziora’s sculpturen werden bekroond met prijzen en eervolle vermeldingen in Polen en daarbuiten. Zijn werken zijn te zien in musea, galeries, privéverzamelingen en de openbare ruimte.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop