Johan Tahon

Johan Tahon

‘Uiteindelijk gaat het om de mens. Ik ben enkel in staat om mezelf zo goed mogelijk te onderzoeken en daarvan verslag uit te brengen. En dan hoop ik dat mijn subjectief onderzoek iets algemeens wordt.’

Naam: Johan Tahon

Geboren: België, 1965
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 – ARTZUID 2019

Social Media: Instagram, Facebook, LinkedIn

Over Johan Tahon

Johan Tahon is beeldhouwer. Naar eigen zeggen is hij dat altijd al geweest. Hij studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. In 1995 werd hij ontdekt door Jan Hoet, directeur van huidige S.M.A.K. Deze nodigde hem uit deel te nemen aan de expositie De rode poort.

Na de doorbraak in 1996 volgden uitnodigingen om deel te nemen aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Musea in Antwerpen, Eupen, Gent en Oostende kochten zijn werken aan, ook die in Den Haag en Amsterdam. De stad Oudenaarde kocht een beeld voor op het marktplein.

Later volgden meer opdrachten, zoals New Seismo bij het Ministerie van Financiën in Den Haag en Fluïdum 2006/2007 voor Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. In Hannover, waar Hitler in 1938 de synagoge liet afbranden, staat nu Twins, een van Tahons belangwekkendste beelden. Het is een monument van verzoening en verontschuldiging.

Boomlange mensfiguren uit gips vormen zijn handtekening. Soms hebben ze een hoofd, soms ook twee. Tijdens een bezoek aan het Pergamonmuseum (Berlijn) raakte hij geboeid door mythische dierenfiguren. De leeuwachtigen die hij daarna ging maken noemde hij leoniden.

Voor in de openbare ruimte giet hij beelden in brons. Jarenlang werkte hij met polyester; de laatste jaren experimenteert hij meer met kleinere werken van keramiek, die hij na voltooiing met een witte glazuurlaag bedruipt.

Johan Tahons sculpturen Pilar I & Pilar II, Fin en Petrine (for Colin) die in 2019 de lommerrijke middenberm van de Apollolaan tijdens ART ZUID sierden, pendelen tussen geest en materie. Bezoekers kijken niet raar op van lichaamsdelen die op een niet-gebruikelijk deel van het lijf zijn aangebracht of helemaal weggelaten.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop