Johannes Büttner

Johannes Buttnes

‘Je kunt niet zoveel huilen als ik wil overgeven.’

Naam: Johannes Büttner
Geboren: Duitsland, 1985
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Social Media: Instagram

Over Johannes Büttner

Johannes Büttner is performer, maakt ruimtelijke installaties, muziek en video’s. Hij studeerde aan de Universität der Kunste in Berlijn en De Ateliers in Amsterdam. Büttner refereert in zijn werk aan maatschappelijk kwesties: van politieke crises, energiebronnen en werk in het digitale tijdperk tot aan complottheorieën en esoterische ideeën. Heden, verleden en sciencefiction lopen daarin door elkaar heen. Hij smeedt nieuwe verhalen die schommelen tussen fictie en realiteit.

Büttner stelt vragen bij begrippen als vakmanschap, auteurschap, creatief werk en waarde en plaatst deze in een wereld die fysiek uit elkaar lijkt te vallen, wat soms tot komische situaties leidt. In zijn post-apocalyptische landschappen worden economische processen een commentaar op onze neoliberale samenleving. Hoewel zijn benadering vaak conceptueel is, gaat hij te werk als een anarchistische beeldhouwer. Met ogenschijnlijk eenvoudige middelen als beton, staal en elementen omarmt hij een hele ruimte. Vaak zijn deze installaties het decor voor een performance.

De installatie Demoniza (2018), die hij samen maakte met Bastian Hagedorn, draait om de legendarische Belgische DJ en producer Liza ‘N’ Eliaz (1958-2001). Deze opvallende verschijning, transgender mystificeerde als Queen of Terror – een voornamelijk door mannen gedomineerde heterowereld. Büttner en Hagedorn deconstrueerden het nummer Loopera en lieten het klinken uit een geluidsbox, die was behangen met een gigantische blonde pruik. De geluidsgestalte staat oog in oog met een hallucinerende video van een massa dansend haar. Met ritme en vertraagde videobeelden en basgeluiden verwart en vertroebelt Büttner onze perceptie van tijd en raakt hij aan de angst die besloten ligt in extreme geluiden.

Are we not drawn onward, we few, drawn onward to new era? is een palindroom (een zin die zowel vooruit als achteruit gelezen kan worden). Het is de titel van een installatie die tijdens ARTZUID in 2021 te zien was. Ofwel: het leven wordt voorwaarts geleden, maar kan alleen achterwaarts begrepen worden.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop