John Chamberlain

John Chamberlain kunstenaar ARTZUID

‘Sommigen lijken te denken dat ik met gevonden stukken werk, maar dat doe ik niet. Ze zijn gekozen, zie je. Het idee is dat er veel magie in de keuze zit.’

Naam: John Chamberlain
Geboren: Verenigde Staten, 1927-2011
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013 

Over John Chamberlain

John Chamberlain was beeldhouwer, schilder, fotograaf en maker van experimentele films. Zijn opleidingen genoot hij aan het Art Institute of Chicago en het Black Mountain College. Hij wordt gerekend tot het abstract expressionisme en Neo-Dada. Chamberlain begon met houtsnijwerk en het maken van modellen. Begin jaren 50 stapte hij over op metaal.

In 1957 maakte hij zijn eerste sculptuur van auto-onderdelen en schroot: Shortstop. Gaandeweg concentreerde hij zich op werken die helemaal waren opgebouwd uit aan elkaar gelaste onderdelen. Auto’s vormden zijn gereedschap en waren zijn medium. 1960 was het jaar van zijn doorbraak met een grote solo-expositie in New York. Een jaar later toonde met MoMa zijn werk naast dat van moderne klassiekers als Marcel Duchamp en Pablo Picasso.

Eind jaren 60 had Chamberlain zijn materialen aanvankelijk vervangen door gegalvaniseerd staal, daarna door mineraal gecoat plexiglas en tenslotte door aluminiumfolie. In 1964 vertegenwoordigde John Chamberlain de Verenigde Staten op de Biënnale van Venetië. Intussen maakte hij ook abstracte, kleurrijke schilderijen en films. In 1971 had hij een overzichtstentoonstelling in het Gugenheim Museum. Halverwege de 70’er jaren keerde metaal terug als voornaamste materiaal en beperkte hij zich tot specifieke onderdelen, zoals chassis, bumper of spatborden.

Sociaal engagement legde hij aan de dag door het werk Good Head and a Half (1991) beschikbaar te stellen voor een benefietveiling voor slachtoffers van aanranding.

Op tal van plaatsen had hij studio’s: in New York, New Mexico, Florida en Connecticut. Op het moment van zijn overlijden, in 2011, woonde en werkte Chamberlain op Shelter Island, New York.  Kort na zijn dood wijdde het Gugenheim Museum een grote tentoonstelling aan zijn werk.

Kunstwerken op ARTZUID