Joost Baljeu

Joost Baljeu kunstenaar artzuid

‘Het leven vandaag de dag is alleen maar het gevolg van de tragische echtscheiding tussen economie en esthetiek.’

Naam: Joost Baljeu
Geboren: Nederland, 1925 – 1991
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2017 

Meer over Joost Baljeu

Joost Baljeu was beeldhouwer, schilder, architect, grafisch kunstenaar en publicist. Hij werd opgeleid aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam (1943-1945) en werkte als schilder. Baljeu maakte aanvankelijk realistische landschappen, stadsgezichten en stillevens. In 1950 ging hij zich, net als veel kunstenaars toen, oriënteren op de internationale vernieuwingsbewegingen van voor de Tweede Wereldoorlog, zoals het kubisme en de daaruit voortgekomen abstracte kunst. Hij liet zich vooral inspireren door de kunstenaars van De Stijl met hun geometrisch-abstracte vormentaal. In 1954 maakte hij zijn eerste ontwerp van een reliëf voor een wijkcentrum in Amsterdam. Het gevraagde ontwerp moest het samengaan van architectuur, schilder- en beeldhouwkunst demonstreren. Hij volgde een werkwijze die ook Piet Mondriaan en Theo van Doesburg hadden toegepast en raakte geboeid door de architectonische toepassingsmogelijkheden van reliëfs. Hij gaf vanaf dat moment het schilderen op. In 1956 maakte hij zijn eerste constructivistische, abstracte wandbeelden, bestaande uit gekleurde vlakken. In 1957 monteerde hij, om het ruimtelijke karakter te versterken, de vlakken haaks op elkaar.

Baljeu liet zich ook inspireren door de ontwikkelingen in Frankrijk, waar in de vijftiger jaren kunstenaars ruimtelijke kleurconstructies maakten, zoals een trouwe volgeling van Mondriaan, Jean Gorin van de Groupe Espace. Gorin had Mondriaan in 1926 voor het eerst ontmoet en was met hem bevriend geraakt. Hij was trouw gebleven aan het idioom van Mondriaan, het neoplasticisme. Baljeu ontmoette op zijn beurt in Parijs de zesentwintig jaar oudere Gorin. Hun vriendschap bracht Gorin enkele keren naar Amsterdam, onder andere in 1967 voor een retrospectieve tentoonstelling in het Stedelijk Museum.

Van 1957 tot 1972 was Baljeu docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag). Verschillende musea hebben werk van hem in de collectie: het Mondriaanhuis in Amersfoort en het Kröller-Müller Museum in Otterlo. In onder andere Den Haag, Zoetermeer, Dordrecht en Amsterdam staan zijn beelden in de openbare ruimte.

Kunstwerken op ARTZUID