Joost Conijn

ARTZUID kunstenaar Joost Conijn

‘Regels zij er gemaakt om dingen in goede banen te leiden. Maar die grenzen zijn niet absoluut, ze zijn altijd in beweging.’

Naam: Joost Conijn
Geboren: Nederland, 1971
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011 

Social Media: Facebook

Over Joost Conijn

Joost Conijn is beeldend kunstenaar en avonturier. Zijn opleiding kreeg hij aan de Rietveld Academie (1992-1995) in Amsterdam, en daarna nog twee jaar aan het Sandberg Instituut. Hij zoekt steeds de grens op van kunst en technologie, mens en machine.

Bekendheid verwierf hij met zelfgebouwde machines. De verslagen van de reizen die hij hiermee maakt, legt hij op film vast. Op de Rietveld maakte hij een constructie van een set assen met fietswielen, waarvan de achterste werd aangedreven door een motor. Het menselijk lichaam fungeerde als chassis, stuur en scharnierpunt tussen beide assen. In 1999 bouwde hij een vliegtuig, samengesteld uit onderdelen van fietsen, een kruiwagen en een motor. Vanaf het dak van kunstenaarsinitiatief ‘De fabriek’ steeg hij hiermee op. Twee jaar later toerde hij met een houten auto die op gas reed, door Oost-Europa. Het gas kwam uit een houtgasgenerator. Een tweede vliegtuig crashte en staat nu in de tuin van Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam), en in een derde vloog hij in vier maanden tijd in etappes van Nederland naar Kenia.

In 2000 werd hem de Charlotte Köhler Prijs voor jonge kunstenaars toegekend; vijf jaar later de Cobra Kunstprijs. In datzelfde jaar was hij genomineerd voor de Prix de Rome. De Humanistische Omroep gaf hem de opdracht een film te maken over Nederland. Dit mondde uit in Olland, een verslag van een fietstocht van twee vrienden door Marokko, die daar twee Marokkaanse mannen ontmoeten die in Nederland hebben gewoond. Hoewel zij maar enkele woorden Nederlands spreken, reflecteren ze op de situatie in ‘Olland’ op dit moment.

Joost Conijns werken vormden voor Tommy Wieringa een inspiratiebron voor het modelleren van het personage van Joe Speedboot in de gelijknamige roman (2005).

Kunstwerken op ARTZUID