Joseph Klibansky

Joseph Klibansky

‘Wat ik wil laten zien is wat een kunstenaar doet. Veel mensen denken dat te weten, maar als ze zien hoe we hier een sculptuur maken en hoelang het duurt om goede kwaliteit te produceren, staan ze wel even te kijken.’

Naam: Joseph Klibansky
Geboren: Zuid-Afrika, 1984
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Social Media: Instagram, TikTok,

Over Joseph Klibansky

Joseph Klibansky is Nederlands beeldhouwer. Zijn vader is Zuid-Afrikaans en zijn moeder Nederlands; beiden waren werkzaam in de reclamefotografie. In 1985 verhuisde het gezin van Zuid-Afrika naar ons land. Klibansky is autodidact op het gebied van beeldende kunst, hij werd opgeleid tot econoom.

Belangrijke inspiratiebronnen zijn mode, interieur, steden, tijdschriften, eigentijdse architectuur en wereldreizen. Hij past uiteenlopende technieken toe en beschouwt Damien Hirst en Jeff Koons als zijn grote voorbeelden. Klibansky ziet zichzelf als een merk en is sterk voorstander van de versmelting van kunst en commercie. Deze werkwijze leidde tot forse kritiek binnen de Nederlandse kunstwereld.

Zijn serie New Urban Wonderland, een reeks doeken waarin hij zijn reizen op geheel eigen wijze vastlegde, transformeerde in een symbiose van bontgekleurde, exotische fauna, hypermoderne architectuur en weelderig groen. Een van deze werken werd bij Sotheby’s afgehamerd op ruim € 34.000, een recordbedrag voor zo’n jonge kunstenaar. Zijn naam was gevestigd.

Inmiddels runt Klibansky met zijn broer, schoonzus en ouders een bedrijf in Naarden: The family. Joseph zelf wordt vrijgehouden om nieuwe kunstwerken te bedenken.

In 2016 opende hij een galerie in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat, een jaar later vond zijn eerste solotentoonstelling plaats in Museum de Fundatie in Zwolle. Voor hem is the sky the limit. Niet verwonderlijk dat astronauten een terugkerend thema vormen.

Zo ook tijdens ARTZUID 2021. Twee beelden domineerden de Apollolaan: Thinker (2018) verwijst naar de Denker van Rodin, die permanent voor het Hilton hotel staat. Klibansky’s Denker ziet er uit als een astronaut die bij de pakken neerzit. For the most Beautiful one maakte hij speciaal voor ARTZUID. Hier lijkt Aphrodite de strijd aan te gaan met de ongekroonde koning der dieren.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop