Kader Attia

Kader Attia

‘De gesprekken hier voeden mijn kunst. Er zijn nog zoveel dingen waarover je in Frankrijk moeilijk kunt praten. Maar hier kan alles. We hebben zelfs mensen gehad die het kolonialisme verdedigden!’

Naam: Kader Attia
Geboren: Frankrijk, 1970
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Social Media: Facebook

Meer over Kader Attia

Kader Attia werd uit Algerijnse ouders geboren in Frankrijk en groeide op in Parijs en Algerije. Hij studeerde in Parijs en Barcelona. Zijn dubbele culturele identiteit is een voedingsbodem voor zijn werk. Steeds terugkerende thema’s in zijn werk zijn sociaal onrecht, postkolonialisme en gemarginaliseerde gemeenschappen. Attia verkent de verstrekkende effecten van westerse culturele hegemonie en kolonialisme.

Zo bestaat Skyline (2007) uit tientallen met spiegeltjes beplakte oude koelkasten die samen de sfeer van een miljoenenstad oproepen. Dat sluit aan op de studies die Attia deed naar de ontwikkeling van flatgebouwen. Zijn startpunt is Le Corbusier, die in de jaren dertig voor zijn Cité Radieuse inspiratie opdeed bij traditionele bouw in het Algerijnse Ghardaïa. Een voorstelling van die stad, door Attia opgetrokken uit couscous en geïllustreerd met portretten van Le Corbusier, is te zien in de Tate Modern.

Hij brak internationaal door met installaties rond het thema ‘herstel’ (réparation) op de Documenta van Kassel in 2012. In 2016 werd hij onderscheiden met de belangrijke Prix Marcel Duchamp voor videowerk over ‘herinnering’, vooral aan dat koloniale verleden. Hij is ervan overtuigd dat de kolonisatie het laboratorium is geweest voor de segregatie later in de Parijse voorsteden.

In 2016 richtte hij La Colonie op, een galerie, annex debatcentrum in het buurt van Gare du Nord in Parijs. Waar hij zijn werk makkelijk kwijt kan in Duitsland, Nederland of de VS; in Frankrijk lukt dat veel moeilijker. Het zucht nog altijd onder het verlies van koloniale grandeur.

Attias werk werd ondermeer onderscheiden met de Prix Marcel Duchamp (2016) en de Joan Miró-prijs (2018) en is vertegenwoordigd in de grote kunstmusea in New York, Londen, Parijs en Boston.

Kunstwerken op ARTZUID