Karen Sargsyan

Karen Sargsyan

‘Ik vind het belangrijk dat mensen kunnen zien hoe ik werk en dat ze vragen kunnen stellen.’

Naam: Karen Sargsyan
Geboren: Armenië, 1973
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Social Media: Instagram

Over Karen Sargsyan

Karen Sargsyan is een beeldhouwer die niet met brons of steen werkt, maar met papier. Hij werd geboren in de Armeense hoofdstad Jerevan en ontvluchtte zijn vaderland in 1998, zeven jaar nadat Armenië zelfstandig werd van de Sovjet-Unie. Hij kwam als sportleraar naar ons land, maar pakte in het asielzoekerscentrum zijn voorliefde voor tekenen en schilderen weer op. Karen Sargsyan woont en werkt in Amsterdam. Dankzij zijn papierkust werd hij toegelaten tot de Rijksakademie die hij in de periode 2006-2007 bezocht. In die periode won hij de Thieme-award, de prijs van Art Amsterdam voor jonge, veelbelovende beeldend kunstenaars.

Sargsyan werkt met papier en aluminium en transformeert daar met stanleymes en lijmpistool stevige driedimensionale, gelaagde sculpturen van. Het resultaat zijn kleurige personages, die vaak naar de geschiedenis, kunst of literatuur verwijzen. Ze lijken te zijn bevroren in hun expressieve bewegingen.

De papiersculpturen van Karen Sargsyan zijn levensgroot en dragen altijd een masker boven de kostuums. Vaak gebruikt de kunstenaar pasteltinten; gaandeweg werd zijn kleurgebruik ook expressiever. Het leidt tot wervelende en marionetachtige figuren die tegelijk kwetsbaar en sterk zijn. Veel van zijn beelden hebben hun armen ten hemel geheven – ze verwijzen vaak naar de oeroude carrousel van het menselijk bestaan.

In 2021 stonden drie aluminium beelden uit 2017 van Karen Sargsyan opgesteld op de Apollolaan tijdens ARTZUID. Marry with the West was daar een van. Het beeld Wolfgang without a wig with a magic flute doet denken aan een breakdancer en verwijst direct naar Mozarts Zauberflöte. Golden Cockerel gaat terug naar het gelijknamige opera van Rimski-Korsakov en het sprookje van Poesjkin waarin een tsaar de oorlogen tegen zijn buren beu is.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop