KAWS

ARTZUID kunstenaar KAWS

Ik heb moeite met de opsmuk van artiesten van vóór mij. Ik probeer, vooral aan kinderen, duidelijk te maken dat ook zij dit kunnen. Iedereen kan de kunstwereld instappen. Het is geen makkelijk speelveld, maar er zijn genoeg toegangspunten. Er is niets dat je weerhoudt om te leren, niets weerhoudt je ervan om boeken te pakken en naar musea te gaan, wat je met die informatie doet is jouw keuze.

Naam: KAWS
Geboren: Verenigde Staten, 1974
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2015, 2021

Social Media: Instagram

Over KAWS

KAWS is het pseudoniem van Brian Donnelly, Amerikaans ontwerper en graffitikunstenaar. De vier letters plaatste hij onder zijn ‘tags’ in de straten van New York. In de jaren 90 volgt hij in New York de School of Visual Arts en werkte als illustrator bij Disney. ’s Nachts was hij graffiti artiest en maakte parodieën van bestaande advertenties op bushokjes, telefooncellen en billboards.

Hij maakte in 1999 zijn eerste driedimensionale vinylspeelgoed. Deze Companion, met een ronde buik en witte handschoenen, werd een onmisbaar sieraad onder streetwear-liefhebbers. Personages als Chum, Bendy en Blitz, en vertolkingen van iconische tekenfilms als Pinoccio, Snoopy en Tweety volgden. Ook Hello Kitty ontbrak niet.

Vaak waren zijn sculpturen, die in bescheiden oplage op de markt kwamen, binnen enkele ogenblikken uitverkocht. Dit leidde onder andere tot een gecrashte site van het Museum of Modern Art. De speelgoedlijn breidde snel uit; niet alleen in aantal en kleur, ook in stijl, omvang en samenwerkingsverbanden als Dior, Louis Vuitton en Kanye West.

KAWS doet de lijnen tussen kunst en commercie vervagen en daarom worden er wel parallellen getrokken met Andy Warhol. De prijzen van zijn objecten lopen sterk uiteen: van vijftien dollar voor een sleutelhanger tot ruim veertien miljoen voor een schilderij.

In 2015 waren van KAWS de beelden At this Time, Along the Way en Better Knowing tijdens ARTZUID te zien. Grote Mickey Mouse-achtige figuren, genaamd Companion, die door hun houding eerder vertederend en melancholisch dan opgewekt of vrolijk overkomen, zoals de originele Mickey.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop