Klaas Gubbels

Klaas Gubbels

‘Ik heb een beperkt aantal onderwerpen. Ik ben eigenlijk bijna totaal intuïtief. Ik laat het op me afkomen. Alles, alles, alles.’

Naam: Klaas Gubbels
Geboren: Nederland, 1934
ARTZUID editie(s): ARTZUID 20112015 –  20172021 – ARTZUID Annex Amstelveen ’19

Social Media: Facebook

Over Klaas Gubbels

Klaas Gubbels is beeldend kunstenaar, tekenaar, graficus en beeldhouwer. Het meest bekend is hij van zijn stillevens, tafels, stoelen en koffiekannen. Hij volgde de opleiding reclame schilderen aan de Technische School in zijn geboortestad Rotterdam. Werk vond hij op het reclameatelier van De Bijenkorf. Aansluitend volgde hij een avondopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Aansluitend, van 1952 tot 1958 studeerde hij aan de Academie Kunstbeoefening in Arnhem, maar deed geen eindexamen omdat hij bang was te zulle zakken voor kunstgeschiedenis.

In 1955 had Gubbels zijn eerste tentoonstelling, samen met Just Sark, en tien jaar later de eerste buitenlandse, in Parijs en Lissabon.

In de jaren 70 was hij als docent verbonden aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In de winter van 2004-05 had hij een grote overzichtstentoonstelling in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem. Tien jaar later werd zijn 80e verjaardag gevierd met een thematentoonstelling op Paleis Soestdijk.

Het aantal onderwerpen dat Gubbels als uitgangspunt neemt, is beperkt: tafel, koffiekan, stoel, kopje, fles of trechter. De kleuren variëren van helder blauw en vlammend rood tot sobere grijstinten en de technieken en materialen variëren sterk. Zijn werken zijn gaandeweg steeds abstracter geworden. In eerste instantie lijkt het eenkennig, vanwege het klein aantal thema’s. Maar daar kan ook weer de kracht en charme in zitten. De foto’s, litho’s, houtsneden, collages, wandschilderingen en objects trouvés hebben raakvlakken met Morandi en Modigliani en lijken beïnvloed door Marcel Duchamp, Man Ray en George Segal.

Née de Terre, de koffiepotten van cortenstaal die in 2011, 2015 en 2017 op ARTZUID te zien waren, zijn representatief voor Gubbels’ oeuvre. Voor ARTZUID 2023 maakte hij een nieuw werk Korte Poten Geel Klaas Gubbels woont en werkt in Arnhem. De grote Nederlandse musea en bedrijfscollecties hebben zijn werken.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop