Koen Vanmechelen

Koen Vanmechelen

‘Ik probeer om mensen en ideeën te verbinden, om de juiste plaats in tijd en ruimte te vinden om het ei te doen barsten, ergens in de eindeloze stroom botsingen van happy accidents die veroorzaakt worden door oneindige beweging.’

Naam: Koen Vanmechelen
Geboren: België, 1965

ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011 & ARTZUID 2013

Social Media: Instagram, Facebook, YouTube, Twitter,

Over Koen Vanmechelen

Koen Vanmechelen is conceptueel kunstenaar en autodidact. Na een opleiding aan de hotelschool werkte hij als kok-patissier. Zijn vader was kunstenaar en zijn moeder modeontwerper. Als kind was hij al gefascineerd door kippen. Hij begon als assemblagekunstenaar, maakte vogelkooien.

Bioculturele diversiteit staat in zijn werk voorop; rond dit thema werkt hij samen met wetenschappers uit verschillende disciplines. Dit leverde hem een eredoctoraat op, aan de Universiteit van Hasselt, en een prijs: de Golden Nica Hybrid Art in 2013.

Aan het project The Cosmopolitan Chicken Project (CCP) werkt Vanmechelen sinds eind jaren 90. De kern bestaat uit het kruisen van nationale kippenrassen uit alle delen van de wereld tot ‘kosmopolitische kippen’. De wetenschappers zijn veelal innovatieve technologen. Vanmechelen maakt er schilderijen, tekeningen, foto’s en video’s van, maar ook beelden van glas en hout. De kip en het ei werden symbolen om kwesties op het gebied van wetenschap, politiek, filosofie en ethiek te verbinden.

Koen Vanmechelen presenteerde zijn werk op veel plaatsen, in en buiten Europa. Inmiddels heeft hij ruim drieduizend kippen op acht boerderijen op drie continenten.

Een tweede project waarin kunst en wetenschap mengen is The Walking Egg, een denktank met onder andere fertiliteitsspecialisten. Met de Cosmogolem, een houten reus staat symbool voor universele kinderrechten. Tesamen vormen ze de Open University of Diversity, een ontmoetings- en debatcentrum over de kernthema’s van Vanmechelens werk: biologische en culturele diversiteit, identiteit, hybriditeit en ethiek.

Twee keer was Vanmechelens werk tijdens ARTZUID te zien: in 2011 de Cosmogolem en in 2013 Coming World C.C.P. | Inzicht C.C.P. Beide laatste zijn een pleidooi voor mondialisering en een multiculturele samenleving.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu