Krijn de Koning

Krijn de Koning

‘Architectuur is een enorme wereld, die erg los van de kunst staat, maar er zijn natuurlijk ook raakvlakken. In mijn werk gebruik ik archetypische architecturale vormen: vloeren, muren, plafonds, kleuren, doorgangen. Dat is natuurlijk extreem basaal allemaal. Het raakt aan architectuur, maar het is geen architectuur.’

Naam: Krijn de Koning
Geboren: Nederland, 1963
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2017

Social Media: Facebook

Over Krijn de Koning

Krijn de Koning is beeldhouwer en maakt installaties. Hij volgde de opleiding Audiovisuele Vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie en Ateliers ’63, beide in Amsterdam. Daarna studeerde hij twee jaar aan het Institut des Hautes Etudes en Arts Plastiques in Parijs.

De Koning bouwt – vaak tijdelijke – locatie-specifieke objecten, met vloeren, muren en doorgangen. Nu eens zijn deze smetteloos wit, dan weer felgekleurd. Altijd hebben ze een relatie met hun omgeving. Zo was tijdens ARTZUID (2017) Work for ArtZuid (the Garden) te zien; een labyrint in verschillende kleuren groen, dat opging in de lommerrijke laan.

Zijn werk houdt het midden tussen sculptuur en architectuur. Het vormt een onderzoek naar de manier waarop bouwkunst ons beperkt en conditioneert, welke invloed de materiele werkelijkheid heeft op ons mentale gestel.

Sinds 1999 is in het Centraal Museum in Utrecht De Konings permanente Beeld voor het Centraal Museum te zien. Voor dit museum was hij ook adviseur voor de architectonische herinrichting en verbouwing. Voor De Vleeshal in Middelburg maakte hij in 2000 een nieuw werk dat de relatie met het monumentale, gotische gebouw als het ware omdraaide. Ook voor het Mondriaanhuis in Amersfoort bouwde hij een constructie, geïnspireerd door het atelier dat Piet Mondriaan in Parijs had.

Krijn de Konings werken zitten vaak gecompliceerder in elkaar dan vaak wordt gedacht. De uiterlijke verschijningsvorm is vanuit een statisch gezichtspunt meestal helder, maar als de bezoeker er om heen loopt, wordt deze zich ervan bewust dat het veel ingewikkelder in elkaar zit. De maker is steeds op zoek naar maat, evenwicht en schoonheid.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten