Laura Ford

ARTZUID Kunstenaar Laura Ford

‘Ik raak geïnspireerd door het observeren van aspecten van het dagelijks leven en ervaringen – vooral door de verhalen die we onszelf vertellen om dit gedrag te verklaren.’

Naam: Laura Ford
Geboren: Verenigd Koninkrijk, 1961
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013 

Social Media: Instagram

Over Laura Ford

Laura Ford is beeldhouwer, schilder, performer, bouwt decors en installaties. Ze groeide op in een rondreizend kermisgezin en studeerde aan de Bath Academy of Art. Daarna bracht ze korte tijd door aan de Cooper Union School of Art in New York en aansluitend aan de Chelsea School of Art in Londen, waar ze sindsdien woont en werkt. In de periode van 1983 tot 1995 was Ford docent aan de Chelsea School of Art, hoofddocent aan de Middlesex University en gaf les aan tal van Londense kunstacademies.

Na haar deelname aan The Sculpture Show in 1983, met onder andere David Nash en Tony Cragg en veel van haar docenten, wordt ze gerekend tot de New British Sculpture-beweging. Haar beelden zijn getrouwe verbeeldingen van fantasie en soms bitterzoete en dreigende eigenschappen, vermengd met tederheid. Laura Ford gebruikt humor in combinatie met een scherpe observatie – veelal om sociale en politieke kwesties aan de kaak te stellen en bespreekbaar te maken.

Haar werk is intens, maar heeft ook speelse kanten en doen soms denken aan de ergste nachtmerries. Vijf huilende meisjes, hangend tegen bomen, een dakloze vos met een sjaal over het hoofd, die eruit ziet als een deernisvolle mens, een zwerver, een tassenvrouwtje. Haar Rag and Bone with Bin en Rag and Bone with Bags waren te zien tijdens ARTZUID in 2013.

In 2005 vertegenwoordigde ze haar geboorteland Wales op de Biënnale van Venetië. Ze had tal van solo- en groepstentoonstellingen over de hele wereld. Fords werk is te zien in vele openbare en particuliere collecties in en buiten het Verenigd Koninkrijk.

Kunstwerken op ARTZUID