Leo de Vries

Leo de Vries

‘Ik werk soms jaren aan hetzelfde beeld, dus je begrijpt dat ik ze niet makkelijk loslaat. Bovendien zijn ze moeilijk plaatsbaar en dat is de reden waarom ik niet veel verkoop.’

Naam: Leo de Vries
Geboren: Nederland, 1932
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Over Leo de Vries

Leo de Vries was beeldhouwer. Hij volgde een jaar de vakopleiding tot steenhouwer en vervolgens studeerde hij beeldhouwkunst aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Nic Jonk was er een van zijn klasgenoten. Een cursus letterhakken (1957) ging hem zo goed af, dat hem werd gevraagd de letters te hakken op de grafsteen van Charley Toorop (1891-1955). De Vries maakte bij voorkeur geabstraheerde mensfiguren uit steen. Jarenlang gaf hij naast zijn werk als beeldhouwer les aan kunstacademies.

Leo de Vries werkte op het snijvlak van figuratie en abstractie en hakte beelden uit onder andere graniet, marmer en kalksteen. Hij had een voorkeur voor Romaanse abdijkerken, zoals die in Vézelay (Frankrijk). Drie jaar lang was hij lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Met onder andere Jan Sierhuis en Aat Verhoog richtte hij de Groep Scorpio op, waartoe bekende en minder bekende vakgenoten traden.

Zijn Man op Combine was een van de eerste beelden die in 1961 in het Dr. Van Haeringen Plantsoen in Nieuw-Vennep werd geplaatst. Later zouden Beeld in drie delen, Compositie en Zonder titel (Amsterdam), Tranen (Leidschendam-Voorburg) en nog vele anderen volgen. Beelden rond het gemeentehuis in Middenbeemster en in de beeldentuin van het Von Gimborn Arboretum in Doorn zouden zijn laatste zijn. Leo de Vries overleed in 1994.

In 2013 was De Vries’ Beeld in tien delen, dat hij maakte tussen 1967 en 1970 uit kalksteen, te zien tijdens ARTZUID. Stichting Leo de Vries en de weduwe van de beeldhouwer attendeerden de organisatie op het vijftien meter lange beeld. Waterleidingbedrijf Evides uit Spijkenisse gaf ARTZUID het beeld in langdurige bruikleen, waardoor het nog veel langer op de Apollolaan kon blijven staan.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu