Nic Jonk

Nic Jonk

‘Ik maak mijn beelden voor iedereen. Iedereen mag mijn beelden beleven. Omdat ze ook iets van mij zeggen. Als mijn beelden overkomen, voelen mensen een bezieling die ik er in heb gelegd. Als ze dat voelen, hoop ik dat ze blij worden.’

Naam: Nic Jonk
Geboren: Nederland, 1928 – 1994
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019

Social Media: Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter,

Over Nic Jonk

Nic Jonk was beeldhouwer, schilder, keramist en graficus. Hij leerde eerst het vak van reclametekenaar om de kost te verdienen. Later volgde hij avondlessen aan de kunstnijverheidsschool in Amsterdam. Wessel Couzijn leerde hem er modeltekenen en beeldhouwen. Hij eindigde zijn beeldhouwopleiding aan de Rijksacademie.

Hij vond zijn eigen richting in gladde, vloeiende en abstraherende vormen. Zijn eigen gevoel van verbondenheid met de oermens wilde hij tot uitdrukking brengen en gebruikte daarvoor mythologische verhalen als kader voor zijn sensuele thema’s als de vrouw, liefde en vruchtbaarheid. Water is een vaak terugkerend element, dat niet alleen in titels terugkomt, maar ook in waterdieren en golvende vormen.

Midden jaren 60 vestigt hij zich in Grootschermer, Noord-Holland, waar hij een beeldentuin en een museum begint. In de tuin staan kolossale sculpturen van vrouwen en dieren, waaronder paarden en zwanen. Zijn schilderijen zijn expressionistisch en monumentaal. Zijn veelzijdige oeuvre omvat ook keramiek, sieraden en objecten van perspex, glas en staal.

In tal van opzichten was Nic Jonk een klassiek beeldhouwer uit de 19e eeuwse traditie met een gedegen kennis van bronsgieten.

Van zijn bronzen beelden vonden er ruim tweehonderd een permanente plaats in Nederland. Maar ook daarbuiten, in Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Italië en de Verenigde Staten zijn zijn sculpturen te zien.

Jonks Vrouw staand op 1 been, dat te zien was op ARTZUID 2019, verwijst naar zijn grote voorbeelden Auguste Renoir, Aristide Maillol  en Antoine Bourdelle. Ook zij maakten veel grootse beelden van vrouwelijke naakten.

Nic Jonk overleed in 1994. Een jaar later werd het museum hernieuwd en de beeldentuin uitgebreid. Deze zijn nog altijd te bezoeken.

Kunstwerken op ARTZUID