Leo Vroegindeweij

Leo Vroegindeweij

‘Het is belangrijk de dingen om je heen te hebben, omdat in je ooghoeken dingen gebeuren waar je iets mee kunt. Misschien is het dan zelfs gemakkelijker dan wanneer het allemaal te scherp op je netvlies staat. Het terloopse van serendipiteit maakt meer mogelijk.’

Naam: Leo Vroegindeweij
Geboren: Nederland, 1955
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2017

Over Leo Vroegindeweij

Leo Vroegindeweij is beeldhouwer. Hij voltooide de opleiding MO-Handvaardigheid en volgde aansluitend een opleiding bij Ateliers 63 in Haarlem. Jarenlang doceerde hij aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en was ook verbonden aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

In de eerste helft van de jaren 80 waren Vroegindeweijs beelden horizontaal georiënteerd. Zijn ‘sokkelbeelden’ rekenden daarmee af en gingen vanaf dat moment de hoogte in. Het grillige en persoonlijke karakter van zijn beelden maakte plaats voor strakte en geometrie.

Hem werden de Buys van Hultenprijs (1977) en de Prix de Rome (1985) toegekend.

Vanaf 1985 werkt Leo Vroegindeweij met in beton of cement gegoten elementen. Meer en meer worden industriële objecten als rioolbuizen, stalen kettingen en stoepranden gebruikt. Die combineert hij dan weer met kostbare materialen als zilver en marmer. Ondanks de tegenstellingen zijn er in zijn oeuvre constanten aan te wijzen. Hij concentreert zich op principes als vorm en tegenvorm, positief en negatief, materie en textuur. Herhaling van vormen en maatvoering werden zijn handelsmerk.

Vroegindeweij werd vooral bekend door zijn geplooide beelden uit lood, even stoer als kwetsbaar. In de jaren 90 veranderde zijn werk; zo maakte hij een fontein in de vijver van het RIVRO (Rijksinstituut voor het Rassenonderzoek van Cultuurgewassen) in Bennekom. Voor de dorpsweide in Vaassen maakte hij elfhonderd gietijzeren elementen die een serie slingers vormden rondom elf platanen.

In 2017 domineerde een enorme berg stenen de groene lanen van Amsterdam-Zuid. Leo Vroegindeweij had er ter gelegenheid van ARTZUID zijn installatie No Title neergezet; een metershoge bult van wat lichtgrijs marmergruis zou blijken, met daar tegenop een knalgele kipper met open laadbak. Kinderspeelgoed op ware grootte.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu