Lin May Saeed

Lin May Saeed

‘Fabels hebben me altijd gefascineerd, of zelfs verhalen waarin dieren als protagonisten kritiek op de macht formuleren. Fabels articuleren de mogelijkheid van een alternatieve relatie tussen mens en dier.’

Naam: Lin May Saeed
Geboren: Duitsland, 1973
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Social Media: Instagram

Over Lin May Saeed

Lin May Saeed is beeldhouwer en maakt tekeningen. Ze werd geboren als dochter van een Duitse moeder en een Irakese vader die zijn vaderland was ontvlucht. Ze studeerde aan de kunstacademie van Düsseldorf en richtte in 2003 in Berlijn een expositieruimte op. In binnen- en buitenland exposeerde ze veel, zowel solo als in groepsverband.

Als kind zag ze foto’s van dierproeven die niet meer van haar netvlies verdwenen. Ze werd zich bewust van wat er aan het dierenleed ten grondslag lag: het ‘speciesisme’, ofwel de superieure houding van de mens ten opzichte van dieren. Saeed werd al tijdens haar studie activistisch en de onderwerping van dieren is een van de kernthema’s in haar beeldhouwwerk. Van schreeuwerig engagement is echter geen sprake.

Het is de droom van Lin May Saeed dat mensen niet langer dieren doden voor consumptie, zodat zij zichzelf ook vrijelijk mens kan noemen. Haar morele boodschap brengt ze op een ontwapenende, bijna naïeve stijl. Haar dierfiguren hebben niets menselijks. Ondanks het gebruik van styfofoam – veelal bouwafval, giftig en niet afbreekbaar – zien haar sculpturen er bijna uit als klassieke beelden uit marmer gehouwen. Het klinkt tegenstrijdig, maar het herinnert de kijker ook aan de menselijke impact van het materiaalgebruik op het milieu.

Tijdens ARTZUID in 2021 waren twee van haar beelden opgesteld. Kofi I is een manshoog bronzen beeld van een hybride figuur, tussen hond, vogel en reptiel. Thaealab III verwijst naar de vos, in het Arabisch, de taal van haar vader. Het gelakte bronzen dier staat op zijn achterpoten en maakt een wankele indruk. Daarmee doet het een beroep op het beste in de mens.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop