Lu Shengzhong

Lu Shengzhong

‘Ik gebruik papier om dit kleine rode figuurtje uit te snijden om de delicate kwetsbaarheid van mensen te demonstreren. Kortstondig. Het leven van een mens is korter dan de dikte van papier. Het materiaal is niet belangrijk. Belangrijker is het proces dat je gebruikt om dat materiaal te maken. Dit is waardevoller voor mij.’

Naam: Lu Shengzhong
Geboren: China, 1952
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011 

Over Lu Shengzhong

Lu Shengzhong specialiseerde zich in de oude Chinese kunst van het papier snijden. Dit leerde hij van zijn moeder, die ook opgroeide in Shangdong, de provincie die bekend staat om deze techniek. Deze wordt toegepast bij huwelijken, festivals en begrafenissen. Lu volgde de kunstacademie aan de Shangdong Normal University. Tijdens een vervolgopleiding in de jaren 80, aan de Central Academy of Fine Arts in Beijing, veranderde de kunstscene.

Lu Shengzhong groeide op tijdens de Culturele Revolutie en volgde niet de stroom kunstenaars die de internationale mode van installatiekunst omarmden, maar koos voor de Chinese traditie. Op het eerste gezicht lijken zijn tableaus op kalligrafische werken; rood tissuepapier met witte, mandala-achtige vormen.

Lu baseert het thema van het papier snijden op de dynamische levenscyclus ervan. Hij onderscheidt drie basiselementen: de dynamische relatie tussen positieve en negatieve vormen, de materialiteit van het snijden van papier en het tijdelijke, meditatieve karakter van papier snijden.

In 2005 publiceerde hij The book of Humanities, waarin hij zijn vroegere en huidige werken beschrijft, net als de drie elementen en zijn filosofie. De collages in het boek zijn van kleine, rode figuren als kikkers en mensen. Lu is professor aan de opleiding waar hij zijn master haalde, op de afdeling Research Institute for Folk Art Studies.

Tijdens de tweede editie van ARTZUID in 2011 was Lu’s Shape and Shadow te zien, een voor zijn oeuvre kenmerkend werk waarin de spanning tussen twee- en driedimensionaliteit voelbaar is en die een meditatieve instelling oproept.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Kleurboek

ARTZUID Kleurboek

Bestel nu