Marc Quinn

Marc Quinn

‘Ik denk nog steeds dat de wetenschap op zoek is naar antwoorden en dat de kunst op zoek is naar vragen.’

Naam: Marc Quinn
Geboren: Verenigd Koninkrijk, 1964
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019 , 2021

Social Media: Instagram, Facebook, Vimeo, Twitter,

Over Marc Quinn

Marc Quinn is beeldhouwer, schilder en fotograaf. Hij voltooide Cambridge University in 1986 en was een van de kunstenaars van de smaakmakende groep Young British Artists, die begin jaren 90 de internationale kunstwereld veroverde.

Quinn trekt de aandacht met aparte sculpturen. Zijn beeld Self maakte hij van zijn eigen hoofd, gevormd uit ruim vier liter van zijn eigen bloed, dat hij bevroren had.

Zijn Pissende man 12,5% was een van de meest opzienbarende werken van Sonsbeek ’93. Voor de gereformeerde kerk op de Jansplaats in Arnhem zette Quinn een dubbelwandige matglazen vitrine neer, met daarin een naakte man die slechts af en toe te zien was. Een rode vloeistof spoot uit zijn penis. De publieke kritiek loog er niet om; niettemin staat het werk nu in de tuin van het Museum voor Moderne Kunst (Arnhem).

Aan het begin van deze eeuw maakte Quinn een radicale omslag in het beeldhouwen, door terug te vallen op klassieke materialen als marmer en brons. Hij is geïnteresseerd in de fysieke processen en tegelijk in de emotionele expressie van het menselijk lichaam.

Door de stoffelijke kanten van het leven te laten zien, confronteert Quinn de toeschouwer met tegenstellingen als schoon – lelijk, fysiek – spiritueel en het eeuwige versus het vergankelijke. Zijn materiaalkeuze varieert van traditioneel (brons, marmer en glas) tot experimenteel (brood, bloed, ijs, lood en DNA).

Marc Quinn maakt confronterende en spectaculaire werken, maar ook beelden die ontroeren en ingetogen zijn. De verbazing over het wonder van het leven vormt een rode draad.

Quinn ziet topmodel Kate Moss als zijn muze. Zo maakte hij al een ijssculptuur van Moss en een bronzen beeld Sphinx. In 2019 was Myth (Sphinx) te zien tijdens ARTZUID. Het reusachtige beeld van geverfd brons beeldt een schaars geklede Moss uit in een bijna onmogelijke yogahouding van ruim drie meter hoog. Het geeft aanstoot en boezemt tegelijk ontzag in.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop