Marcel Pinas

Marcel Pinas

‘In feite is Afrika voor mij wat de ouderen thuis doen: ze vertellen je over je cultuur, je geschiedenis, alles wat belangrijk is om te weten en dat maakt mij sterker als kunstenaar.’

Naam: Marcel Pinas
Geboren: Suriname, 1971
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011, 2021, 2023

Social Media: Facebook

Over Marcel Pinas

Marcel Pinas is beeldend kunstenaar, maakt installaties, schildert en ontwerpt sieraden. Zijn afkomst, die van de Marron, in het district Marowijne, speelt een belangrijke rol in zijn werk. Hij studeerde aan de Nola Hatterman-kunstacademie in Paramaribo en daarna aan het Edna Manley College of Visual and Performing Arts op Jamaica. Twee jaar Rijksacademie van beeldende kunsten (Amsterdam) brachten geen nieuwe dimensies.

Centraal in Pinas’ werk staat de toekomst van Suriname, waar hij een bijdrage aan wil leveren. Zijn werk moet mensen aanzetten om de overgebleven kennis te behouden en vast te leggen. Met als uiteindelijk doel om de waardering voor de vaardigheden van met name de Aukaners te bevorderen.

Hij gebruikt culturele objecten van de Marron, zoals delen van een boomstamkano, stukken van peddels, stoffen, olielampen en lepels. Maar ook symbolen die de bedreigde culturen kenmerken.

Sinds 2006 exposeert Marcel Pinas, solo en in groepsverband. Drie jaar later richtte hij TAS op (Tembe Art Studio) voor lokale jongeren en beginnende kunstenaars, en een expositieruimte met kunst op internationaal niveau. In 2013 startte hij het Moengo Festival, waar hij muziek, theater en dans met beeldende kunst combineerde.

Pinas werkte mee aan de grote Suriname-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam (2019). Met zijn installatie vroeg hij aandacht voor de massamoord in Moiwana. In 1986 werden daar 38 burgers gedood door het Surinaamse Nationale leger. De installatie bestond uit een lange tafel met 38 stoelen, waarover zwarte en witte kleden, als een rouwplechtigheid. Op tafel staan 38 borden met daarop krantenfoto’s van soldaten en lijken.

In 2011 toonde ARTZUID Pinas’ Kibi Wi Totem, twintig metershoge totempalen gemaakt van oliedrums, met daarop symbolen uit het Surinaamse Afaka-schrift. Op ARTZUID 2023 presenteert hij een prachtig nieuw werk van corten staal. Na Bika Tu Na Fo is symmetrisch opgebouwd uit Afaka tekens.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop