Mari Shields

Marie-Shields-Amsterdam-Arboreal-ARTZUID-2011

‘De meeste houtsoorten zijn niet geschikt voor een permanente opdracht in de openbare ruimte.’

Naam: Mari Shields
Geboren: Verenigde Staten, 1948
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011 

Social Media: Facebook

Over Mari Shields

Mari Shields is een Amerikaanse beeldhouwer die sinds 1972 in Nederland woont en werkt. Ze volgde de opleiding schilderen aan de Rhode Island School of Design en beeldhouwen aan Tulane University. In Nederland volgde ze de opleiding tot goudsmid.

Haar werk is opgenomen in openbare collecties in Amsterdam en de provincie Utrecht. Naast haar beeldend werk is ze freelance redacteur en vertaler van teksten over hedendaagse kunst voor een aantal grote musea, opleidingen en galeries.

Bomen in de stedelijke omgeving fascineren Shields. Je kunt er de seizoenen aan aflezen, ze markeren plekken en sommige bomen bestaan al heel lang en dragen geschiedenis met zich mee. Bomen kunnen heel erg oud worden. Maar reusachtige bomen die ziek zijn en daarom soms gevaarlijk, of om andere redenen gekapt worden, vormen sinds 1988 Shields’ werkmateriaal. Directe aanleiding was de kap van tien haagbeuken vlakbij haar atelier. Ze besloot de bomen van de ondergang te redden en bouwde er een installatie mee.

De ruimte waarin een beeld of installatie staat, kan erg bepalend zijn voor de zeggingskracht van het werk. Het werk gaat een directe relatie aan met de omgeving. Shields beschouwt binnen- en buitenruimte als haar materiaal. Ze maakt de kijker bewust van de schoonheid van de natuur en wijst op de verscheidenheid van vormen en materialen die de natuur voortbrengt.

In 1985 ontstond Ode to Tinguely, een installatie opgebouwd uit gevonden voorwerpen: wielen, een ketting en stukken verwrongen ijzer. Encounters (confrontaties) tussen elementen van verschillende aard en betekenis, vormen een steeds terugkerend element in haar werk. Of het nu gaat om strak geometrisch versus grillig, bewerkt of onbewerkt, verval tegenover sierlijkheid.

Shields Amsterdam Arboreal uit 2011 was datzelfde jaar te zien tijdens ARTZUID. Ze draait de boom om; de takken lijken te gaan wortelen. Of geven ze de oude boom de kans een wandeling te maken op haar nieuwe benen?

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour

ARTZUID Groepstour

Boek nu

ARTZUID Kleurboek

ARTZUID Kleurboek

Bestel nu

catalogus

ARTZUID 2021 Catalogus

Bestel nu