Marieke Bolhuis

Marieke Bolhuis

Mijn atelier is een plek om na te denken. Hier bekijk ik mijn werk. Dat kost immers de meeste tijd.

Naam: Marieke Bolhuis
Geboren: Nederland, 1962
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Social Media: Instagram, Facebook, Pinterest

Over Marieke Bolhuis

Marieke Bolhuis studeerde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam en aan de AKI (nu ArtEZ) in Enschede. Sinds 2003 fotografeert zij gebieden die van groot belang zijn voor de geschiedenis van de aarde en van de mensheid. Daarvoor reisde zij de hele wereld over. Naast fotografie bouwt ze installaties. De foto’s noemt ze ‘voorstellen voor installaties’. Het uitvoeren daarvan is niet noodzakelijk. Het gaat erom een denkproces in gang te zetten. Belangrijk is het formaat. Gaandeweg legde Bolhuis zich toe op keramiek.
Zoals van sommige romanciers wordt gezegd dat ze telkens hetzelfde boek schrijven, zo kan Marieke Bolhuis worden getypeerd als een zichzelf hernemende kunstenaar. Ze werkt met drie basisfiguren, alter ego’s, die ze vormgeeft, verder ontwikkelt, weer afbreekt en omvormt. Beeldhouwen is een constant proces van metamorfose zonder eindpunt. De tussenstadia zijn slechts tijdelijk. Als ze af zijn mogen ze even staan, worden ze gefotografeerd en begint het recyclen weer opnieuw.

De fascinatie voor landschap heeft ze altijd gehad. Als kind bracht ze zomers door bij haar grootouders op Terschelling; het dwalen door de duinen voelde als thuiskomen. Aanvankelijk maakte ze vooral werk op locatie. Grote installaties die soms wel een jaar aan voorbereiding en organisatie kostte.

Marieke Bolhuis is altijd al geïnteresseerd geweest in de manier waarop wij omgaan met de natuur. Het gaat om de balans tussen leven en respect voor je omgeving. Gaandeweg werden die vragen prangender. Ze kwam uit bij het ontstaan van de aarde en de manier waarop de mens zich daarop heeft gevestigd. Ze realiseerde zich dat we met veel velen op een heel dun schilletje wonen. Daarna is ze de breuklijnen van die schil gaan volgen.

Speciaal voor ARTZUID 2021 maakte Marieke Bolhuis de beelden Sister en Big Sister. Bij beide sculpturen, ruim twee meter hoog, ontbreken de armen, waardoor ze machteloos lijken. Maar dat is schijn, ze stonden er strijdbaar bij, leken niet van ophouden te weten.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
MArieke Bolhuis
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop